Dacă faceţi mişcare regulat, veţi radia de energie!
Mersul încet poate prevesti demenţa la bătrâneţe, susţin specialiştii, care au efectuat mai multe studii pentru a explica acest lucru.
Rezultatele au arătat că cei care se deplasează cu o viteză relativ mică sunt supuşi riscurilor de a se îmbolnăvi de demenţă, iar probabilitatea de a face un atac de cord este mult mai mare.
Vestea bună este că boala poate fi evitată, cu ajutorul unei diete sănătoase, exerciţii fizice, controale medicale regulate şi evitarea alcoolului şi a fumatului.
Ne vom referi în continuare la practicarea regulată a exerciţiilor fizice, care au un efect benefic asupra sănătăţii corpului uman.
Activitatea fizică practicată regulat ameliorează funcţiile cardiace şi respiratorii, menţine greutatea normală, scade grăsimile din sânge, înlătură stresul.
În acest sens Dr Teodora Văduva acordă următoarele sfaturi: mersul pe jos, alergatul, sporturile de echipă practicate în aer liber, mersul pe bicicletă sau pe role sunt la îndemâna oricărei personae, care vrea să-şi înlocuiască stilul de viaţă sedentar cu unul activ.
Ritmul activ de viaţă contribuie ca sângele să fie mai bine distribuit în întregul organism. Astfel şi creierul este mai bine irigat , de asemenea, şi toate celulele organismului sunt mai bine hrănite şi oxigenate, îmbunătăţindu-şi activitatea. Circulaţia sângelui asigură hrănirea mai bună a ţesuturilor şi eliminarea mai rapidă a toxinelor rezultate din arderile care au loc în celule. Efectele acestor transformări sunt resimţite de cei care practică sportul sau gimnastica printr-o senzaţie de bine, lipsa de oboseală însoţite şi de buna dispoziţie. Practicarea sistematică a sportului, a gimnasticii zilnice, a mersului pe jos face ca activitatea inimii să se îmbunătăţească.
Totodată şi ventilaţia plămânilor este îmbunătăţită în timpul exerciţiilor fizice, cutia toracică având mişcări mai ample, care ajută plămânii să se umple mai bine cu aer.
Stomacul şi mai ales ficatul funcţionează mult mai bine dacă mişcarea fizică este constantă şi zilnică, iar tranzitul alimentelor se normalizează.
Precizăm că studiile au demonstrat clar că activitatea fizică, moderată şi regulată, aduce un beneficiu substanţial sănătăţii.
Conform cercetărilor fiziologice, epidemiologice şi evidenţelor clinice specialiştii vă mai pun la dispoziţie unele sfaturi practice:
- Adultul trebuie să execute 30 minute sau mai mult de activitate fizică moderată, de preferinţa în fiecare zi a săptămânii.
- Activitatea fizică trebuie începută cu activităţi de intensitate mică şi mărită gradat. Chiar şi activităţile intermitente aduc beneficii sănătăţii, astfel cele 30 minute se pot acumula din activităţi multiple: urcatul scărilor pe jos, parcurgerea unor distanţe pe jos, pedalarea pe bicicleta medicinală, exerciţii aerobice, dans, grădinărit, joc activ cu copiii. Aceste activităţi sunt benefice dacă sunt executate constant şi cu rapiditate.
- De asemenea este benefică şi practicarea constantă a unui sport: înot, jogging, ciclism, tenis.
Şi noi vă recomandăm următoarele:
Lăsaţi internetul, calculatorul, ieşiţi afară şi bucuraţi-vă de soare atât cât vă permite timpul. Este imposibil să nu existe măcar 30 de minute pe care le puteţi dedica sportului. Dacă faceţi mişcare regulat şi aveţi o alimentaţie sănătoasă veţi obţine beneficii incredibile: un tonus muscular de invidiat, o greutate normală, un corp dezvoltat armonios. Veţi radia de energie!