Bessent afirmă că tarifele impuse de China nu sunt sustenabile / SUA semnalează disponibilitatea de a reduce tensiunile

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat miercuri că tarifele ridicate dintre Statele Unite şi China nu sunt sustenabile, în contextul în care administraţia preşedintelui Donald Trump şi-a exprimat deschiderea faţă de o dezescaladare a războiului comercial dintre cele două mari economii ale lumii, care a stârnit temeri legate de o posibilă recesiune, potrivit Reuters.
Acţiunile americane au crescut pe fondul speranţelor că cele două ţări ar putea reduce barierele comerciale ridicate pe care le-au instituit în ultima lună, deşi nu există semne că negocierile ar putea începe prea curând.
Bessent a declarat că tarifele - 145% pentru produsele chinezeşti şi 125% pentru produsele americane - vor trebui reduse înainte ca negocierile comerciale să poată continua, dar a afirmat că Trump nu va face acest pas în mod unilateral.
„Niciuna dintre părţi nu consideră că aceste niveluri sunt sustenabile. Aşa cum am spus ieri, acest lucru echivalează cu un embargo, iar o ruptură a relaţiilor comerciale între cele două ţări nu este în interesul nimănui”, a declarat Bessent reporterilor.
Casa Albă este deschisă la discuţii privind o reducere semnificativă a tarifelor la importurile din China pentru a avansa negocierile cu Beijingul, dar nu va face acest lucru singură, potrivit unei persoane familiarizate cu discuţiile. Sursa nu a precizat cât de mult ar fi dispusă Casa Albă să cedeze, dar Wall Street Journal a raportat că cifra ar putea fi de până la 50%.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a respins orice informaţii ca fiind „pure speculaţii” şi a afirmat că noutăţile privind tarifele vor veni de la Trump însuşi.
„Vom ajunge la un acord echitabil cu China”, a declarat Trump reporterilor, fără a da însă detalii.
Nivelurile tarifelor prezentate în raport ar fi probabil încă suficient de ridicate pentru a descuraja o parte semnificativă a comerţului dintre cele două cele mai mari economii ale lumii. Compania germană de transport maritim Hapag-Lloyd a declarat miercuri că 30% din transporturile sale din China către SUA au fost anulate.
Discuţiile separate dintre cele două ţări privind combaterea epidemiei de fentanil nu au dat rezultate până în prezent, potrivit unor surse.
Aparentă relaxare a poziţiei SUA faţă de tarifele impuse Chinei a fost un semn binevenit pentru pieţele afectate de politicile comerciale imprevizibile ale lui Trump. Indicele de referinţă S&P 500 a crescut cu 2,11% la jumătatea zilei, dar este încă cu peste 12% sub nivelul record înregistrat în februarie.
„Este vorba despre toată incertitudinea politică şi despre ce ar putea însemna aceasta pentru economie pe termen scurt”, a declarat Jim Baird, de la Plante Moran Financial Advisors.
Bessent a declarat că al treilea trimestru al acestui an este o „estimare rezonabilă” pentru a obţine claritate cu privire la nivelul final al tarifelor impuse de Trump.
Pe lângă tarifele ridicate aplicate Chinei, Trump a impus şi un tarif general de 10% pentru toate celelalte importuri în SUA, precum şi taxe vamale mai mari pentru oţel, aluminiu şi automobile. El a suspendat tarifele ţintite pentru zeci de alte ţări până pe 9 iulie şi a propus impunerea unor taxe suplimentare, specifice anumitor industrii, asupra produselor farmaceutice şi semiconductoarelor. Aceste măsuri au tulburat pieţele financiare şi au alimentat temerile privind o posibilă recesiune.
Uniunea Europeană, pe care Trump a ameninţat-o cu tarife de 20%, ar răspunde cu contramăsuri dacă nu va ajunge la un acord cu Statele Unite înainte de termenul limită de 9 iulie, a declarat miercuri ministrul Economiei, Valdis Dombrovskis. El a spus că blocul comercial format din 27 de membri s-a oferit să cumpere mai mult gaz natural lichefiat din Statele Unite şi să reducă tarifele pentru anumite mărfuri.
Şi alte ţări intenţionează să negocieze. Ministrul comerţului din Vietnam a discutat miercuri cu reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, potrivit presei de stat.
Fondul Monetar Internaţional a declarat miercuri că tarifele vor încetini creşterea economică şi vor creşte datoria la nivel mondial. S&P Global a constatat că activitatea economică din SUA a încetinit în aprilie, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, în timp ce preţurile bunurilor şi serviciilor au crescut.
Rezerva Federală a declarat că activitatea economică din Statele Unite a fost stabilă în ultima lună, în ciuda incertitudinii „generalizate” din domeniul comerţului. Sondajul băncii centrale a constatat o scădere a numărului de vizitatori internaţionali în unele zone, iar perspectivele în mai multe dintre cele 12 districte regionale ale Fed „s-au înrăutăţit considerabil”.