12 state americane dau în judecată administraţia Trump pentru politica tarifară

Preşedintele Donald Trump (Charlotte Cuthbertson / Epoch Times)
Redacţia
24.04.2025

Miercuri, 12 state americane au intentat un proces la Curtea Internaţională de Comerţ din New York împotriva politicii tarifare a preşedintelui Donald Trump, informează DPA.

Procesul susţine că politica comercială a Statelor Unite „depinde acum de capriciile preşedintelui, mai degrabă decât de exercitarea corectă a autorităţii sale legale.

„Prin revendicarea autorităţii de a impune tarife imense şi în continuă schimbare asupra oricăror mărfuri care intră în Statele Unite, din orice motiv pe care îl consideră convenabil pentru a declara o situaţie de urgenţă, preşedintele a răsturnat ordinea constituţională şi a adus haos în economia americană”, afirmă reclamanţii. Ei susţin că, potrivit Constituţiei SUA, doar Congresul are competenţa de a impune taxe, tarife şi impozite, nu preşedintele.

Acţiunea în justiţie a fost intentată de statele Oregon, Colorado, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Minnesota, New Mexico, New York şi Vermont, care au guvernatori democraţi, precum şi de statele Arizona şi Nevada, conduse de republicani.

Reclamanţii solicită instanţei să anuleze tarifele pe motiv că „preşedintele nu are autoritatea de a impune în mod arbitrar tarife, aşa cum a făcut în acest caz”, potrivit acţiunii în justiţie.

Săptămâna trecută, statul California a intentat un proces separat împotriva tarifelor speciale de amploare impuse de Trump în instanţa federală.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), tarifele americane radicale şi măsurile de retorsiune corespunzătoare determină o creştere a datoriei publice globale. SUA suferă, de asemenea, de pe urma acestor măsuri.

Context

Reamintim că, de la preluarea mandatului, preşedintele Donald Trump a anunţat o serie de tarife cu impact profund asupra importurilor, care au provocat turbulenţe pe pieţele bursiere şi financiare.

La începutul lunii aprilie, el a anunţat că SUA impune tarife generale de cel puţin 10% asupra tuturor importurilor în ţară, plus taxe suplimentare pentru o serie de parteneri comerciali.

Deşi multe dintre tarifele planificate au fost suspendate pentru 90 de zile pentru a permite negocieri comerciale, tarifele speciale de până la 145% rămân în vigoare pentru produsele chinezeşti. Beijingul a ripostat cu tarife de până la 125% asupra produselor americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor