Casa Albă neagă existenţa unor dezbateri privind relaxarea sancţiunilor asupra activelor energetice ruseşti

Casa Albă, Washington DC (Tasos Katopodis/Getty Images)
Redacţia
24.04.2025

Într-o declaraţie comună emisă de Casa Albă, secretarul de stat Marco Rubio şi emisarul Steve Witkoff au negat că ar fi avut loc discuţii în legătură cu relaxarea sancţiunilor privind conducta de gaze naturale Nord Stream 2 a Rusiei.

Anunţul vine în contextul în care publicaţia POLITICO, citând persoane familiarizate cu subiectul, a informat că ar exista dezbateri la Washington în acest sens.

„Este fals. Niciunul dintre noi nu a purtat discuţii despre ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei ca parte a unui acord de pace cu Ucraina. Este o informaţie total fictivă şi iresponsabilă din partea Politico, o publicaţie de mâna a cincea. Dacă au un minim de integritate jurnalistică, vor retracta în totalitate această ficţiune”, se arată în declaraţia lui Rubio şi Witkoff.

Potrivit celor declarate pentru POLITICO de cinci persoane familiarizate cu discuţiile, Casa Albă dezbate dacă să ridice sancţiunile asupra gazoductului rusesc Nord Stream 2 şi posibil asupra altor active ruseşti din Europa, în cadrul discuţiilor pentru încheierea războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Ridicarea sancţiunilor actuale impuse uneia dintre principalele conducte ale Rusiei care leagă câmpurile sale de gaze naturale de Europa de Vest ar reprezenta o schimbare radicală a politicii SUA adoptate în timpul primului mandat al preşedintelui Donald Trump.

Preşedintele Joe Biden a renunţat la aceste sancţiuni la începutul mandatului său, dar le-a reimpus după ce omologul său rus, Vladimir Putin, a lansat invazia împotriva Ucrainei în 2022.

Repornirea Nord Stream 2 ar putea aduce un câştig financiar neaşteptat Moscovei, dar numai dacă UE ar accepta să cumpere din nou gaz rusesc prin conductă – o perspectivă care pare puţin probabilă, având în vedere campania UE de a renunţa la importurile de energie din Rusia. Însă ridicarea sancţiunilor ar echivala cu un succes diplomatic pentru Rusia şi o concesie majoră din partea lui Trump.

Trimisul special al Casei Albe, Steve Witkoff, a fost principalul susţinător al ridicării sancţiunilor, au declarat pentru POLITICO persoane familiarizate cu discuţiile. Witkoff, care a afirmat că a legat o prietenie cu Putin în calitate de trimis al lui Trump la Moscova, a cerut echipei sale să întocmească o listă cu toate sancţiunile energetice impuse Rusiei de Statele Unite în cadrul eforturilor de pace, au declarat două persoane familiarizate cu acest subiect.

Într-o declaraţie comună emisă de Casa Albă, secretarul de stat Marco Rubio şi Witkoff au negat că ar fi avut loc discuţii privind relaxarea sancţiunilor.

Una dintre cele două conducte Nord Stream 2 construite pentru a transporta gaz prin Marea Baltică către Germania este încă funcţională, în ciuda unei explozii din 2022 care a distrus o conductă, precum şi cele două conducte care făceau parte din conducta Nord Stream 1. Explozia din septembrie 2022, care a oprit transporturile de gaz, este încă în curs de investigare, deşi rapoartele au legat explozia de cetăţeni ucraineni.

Administraţia Biden a impus, de asemenea, sancţiuni asupra proiectului rus de gaze naturale lichefiate Arctic 2, care ar putea livra până la 13,2 milioane de tone de gaz pe an dacă sancţiunile ar fi ridicate.

Trump a criticat Nord Stream în timpul primului său mandat şi în campania electorală. El l-a atacat pe Biden pentru că a renunţat la sancţiunile asupra proiectului în 2021, înainte de a le reimpune ulterior.

Witkoff şi Rubio ar fi trebuit să participe la negocierile de pace programate miercuri la Londra, dar s-au retras în ultimul moment. Planul de soluţionare al administraţiei includea recunoaşterea anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în 2014 şi ridicarea sancţiunilor – două lucruri pe care Ucraina a declarat că nu le va accepta. Comisia Europeană ar putea propune interzicerea semnării de noi contracte cu Rusia pentru petrol şi gaze de către ţările membre.

O a doua persoană a declarat că, deşi Witkoff a adus în discuţie ideea ridicării sancţiunilor legate de energie, aceasta nu a prins prea mult teren până acum la Casa Albă, iar Rubio a încercat să o zădărnicească.

„Nu e ca o prăjitură pusă deja în cuptor, însă ingredientele încep să fie adunate”, a spus această persoană.

Printre persoanele care se opun acestei idei se numără Rubio şi secretarul de Interne Doug Burgum, care este şi şeful Consiliului pentru Dominanţa Energetică de la Casa Albă, au declarat persoane familiarizate cu dezbaterea. Unii membri ai guvernului american consideră că Witkoff a fost indus în eroare de Rusia cu privire la amploarea oportunităţilor economice pentru SUA în restabilirea relaţiilor comerciale cu Rusia, potrivit unei alte persoane familiarizate cu această chestiune.

„Există o dezbatere internă la Casa Albă între persoanele care susţin dominanţa energetică – Burgum, care doreşte pieţe pentru GNL-ul american – şi Witkoff, care doreşte o relaţie mai strânsă cu Rusia”, a declarat una dintre persoanele citate de POLITICO. Recâştigarea de către Rusia a statutului de principal furnizor de energie al Europei ar fi «un masacru pentru producătorii americani [de petrol şi gaze]», a continuat această persoană.

Departamentul de Stat nu a răspuns la întrebări. Departamentul de Interne nu a răspuns la un e-mail cu întrebări adresate lui Burgum.

A permite Rusiei să reia livrările de gaz prin Nord Stream 2 sau Arctic 2 LNG ar determina scăderea preţurilor globale la gaz şi ar pune exportatorii americani de GNL, precum Cheniere Energy şi alte companii, în concurenţă directă cu Rusia, a declarat Laurent Ruseckas, director executiv al firmei de analiză de piaţă S&P Global Commodity Insights.

„Dacă readuci gazul rusesc pe piaţă, asta ar reduce apetitul potenţialilor cumpărători de GNL din SUA”, a spus Ruseckas într-un interviu.

Industria gazelor naturale din SUA a făcut progrese importante în Europa, pe măsură ce Germania şi alte ţări s-au îndepărtat de Rusia ca furnizor de energie în urma invaziei acesteia în Ucraina. Însă companiile petroliere şi de gaze sunt acum afectate de războiul comercial al administraţiei şi de tarifele impuse asupra oţelului importat. Politica comercială în general opacă a Casei Albe a determinat, de asemenea, companiile să-şi reducă planurile de investiţii.

Mai multe persoane din afara administraţiei fac presiuni asupra acesteia pentru a ridica sancţiunile, au declarat două dintre surse. Una dintre persoanele implicate este Stephen Lynch, directorul firmei de investiţii private Monte Valley Partners, cu sediul în Miami.

Lynch s-a specializat în achiziţionarea de active din infrastructura energetică ce au aparţinut anterior Rusiei. În 2007, el şi partenerii săi au cumpărat părţi din compania petrolieră rusă Yukos la un preţ foarte redus. Mai recent, el a cumpărat filiala elveţiană a firmei financiare ruse Sberbank. El a solicitat o licenţă de la Departamentul Trezoreriei SUA ca parte a eforturilor sale de a cumpăra conducta.

Un reprezentant al Monte Valle nu a răspuns la întrebări.

Matthias Warnig, fost spion şi prieten apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, care se află sub sancţiuni americane, a lucrat şi el la un proiect de repornire a conductei, cu sprijinul unor investitori americani. El a luat legătura cu echipa lui Trump prin intermediul unor reprezentanţi ai mediului de afaceri american, iar eforturile sale sunt considerate separate de consorţiul lui Lynch.

Echipa lui Biden nu a fost interesată de eforturile lui Lynch de a cumpăra conducta anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor