Beneficii pe bani publici. Relaţiile dintre Frunzăverde şi primarul Reşiţei reintră în „normal”
alte articole
Relaţia dintre preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Caraş Severin, Sorin Frunzăverde, şi primarul oraşului reşedinţă de judeţ, Mihai Stepanescu, a intrat pe un făgăş reciproc avantajos. După ce timp de şase ani Primăria Reşita nu a văzut niciun ban de la CJ din împărţirile anuale de sume defalcate provenind din cotele TVA, în acest an, Consiliul Judeţean i-a alocat 1,6 milioane lei.
Între timp, în calitatea sa de 'simplu' cetăţean al Reşitei, Frunzăverde a primit în chirie o clădire şi un teren din fondul Primărie Brăila la un preţ foarte atractiv în centrul oraşului, potrivit naşul.tv. În scurt timp, Frunzăverde urmează să şi cumpere respectivele proprietăţi.
În 2013, Primăria Reşiţa i-a închiriat lui Frunzăverde, pentru 5 ani, Punctul Termic (PT) nr. 4 şi terenul aferent, aflat chiar în spatele vilei sale de pe strada Lalelelor din Reşiţa. Potrivit contractului, acesta a plătit o chirie lunară de 1.342 de lei lunar (8 lei/mp construit). În februarie 2014, Frunzăverde a transmis Consiliul Local că vrea să renunţe la contractul de închiriere, depunând în schimb o cerere de cumpărare a terenului şi clădirii.
În cadrul şedinţei Consiliu Local din iunie 2014, s-a luat în discuţie hotărârea de trecere a terenului din domeniul public în cel privat al Municipiului Reşiţa, motivul fiind că familia Frunzăverde şi-a manifestat dorinţa de a-l cumpăra. Frunzăverde a înaintat o cerere la dosar prin care solicita cumpărarea clădirii şi terenului la preţ de evaluator şi în rate: „solicit plata în rate lunare şi a unui avans stabilit de comun acord, a contravalorii terenului din Strada Lalelelor nr. 3, ap 2 (în suprafaţă de 329 mp) precum şi a contravalorii spaţiului construit – PT nr 4”.
La şedinţa din 30 iunie, Consiliului Local a aprobat vânzarea terenului în 12 rate şi cu un avans de 30%, prin licitaţie publică, la un preţ de plecare de circa 174.770 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 40.000 de euro, plus TVA.
Potrivit IT Business Management SRL, terenul a fost evaluat la 55 euro/mp şi clădirea la 90 euro/mp. Pentru a face comparaţia, preţul mediu pentru metrul pătrat de construcţie nouă la Reşiţa este de 400 euro, în timp ce în cazul construcţiilor ANL, urmare a finisajelor mai modeste, costul este de 326 euro/mp, după cum reiese din standardele de cost aprobate de Guvern.
Este drept că Punctul Termic nr. 4 nu este o construcţie nouă, astfel că la clădire se aplică nişte indici de depreciere, cu toate acestea, potrivit publicaţiei citate, este prea puţin probabil ca respectiva construcţie să-şi fi diminuat valoarea de 4 ori. Licitaţia aşteptată de Sorin Frunzăverde este programată pentru data de 7 august.
„O fi mic, o fi mare nu ştiu (preţul de pornire a licitaţiei – n.r.). De un an ne-am acceptat instituţional cu domnul Frunzăverde. Avem relaţii mai bune, după şase ani, care au fost cum au fost. I-am promovat şi lui cum le-aş promovat şi la alţii după care e licitaţie. CET-ul este falimentar şi singurul lucru care ne rămâne cu punctele termice e să le vindem sau să le conservăm pe cele mai bune”, a declarat Mihai Stepanescu.
Răspunsul pozitiv primit de preşedintele Consiliului Judeţean Caraş Severin din partea municipalităţii vine după o lungă perioadă (2008-2013) în care relaţiile sale cu primarul Mihai Stepanescu au fost tensionate. În perioada aceasta CJ nu a acordat Primăriei Reşiţa niciun ban din sumele defalcate din cotele TVA, Frunzăverde susţinând, de mai multe ori, că lipsa acestei finanţări este cauzată de faptul că municipalitatea nu are proiecte serioase ci doar „panseluţe şi băncuţe”. Se pare însă că acum situaţia s-a schimbat, CJ Caraş Severin alocând chiar o sumă consistentă Primăriei Reşiţa, de 1,6 milioane de lei.