Beijingul se pregăteşte să legalizeze persecuţia mişcării pro-democraţie în Hong Kong printr-o "lege de securitate naţională"
focus
alte articole
În urmă cu câteva zile, fondatorul Hayman Capital Management, Kyle Bass, a publicat un editorial care avertiza cu privire la faptul că regimul comunist chinez îşi concentrează din nou eforturile pe eliminarea dizidenţei din Hong Kong, după ce protestatarii au început să-şi facă apariţia, datorită faptului că numărul de noi cazuri COVID-19 a scăzut până aproape la zero.
Concret, Bass a avertizat asupra posibilităţii ca liderul comunist Xi Jinping să adopte noi „legi” care să acorde Beijingului posibilitatea de a interveni în viaţa socială şi Justiţia centrului financiar Hong Kong, cu încălcarea explicită a tratatului încheiat în 1984 între Marea Britanie şi Hong Kong, prin care s-a instituit Regiunea Administrativă Specială.
Valorile liberale din Hong Kong au fost întotdeauna în contradicţie cu cererile Beijingului de loialitate absolută faţă de Partidul Comunist.
Din punct de vedere tehnic, Hong Kong mai are încă 27 de ani să se bucure de aceste libertăţi; potrivit acordului „o singură ţară, două sisteme” încheiat cu Marea Britanie, China nu poate obţine custodia completă a statului independent până la 1 iulie 2047, dată care marchează 50 de ani de când Marea Britanie a înmânat oficial Hong Kong-ul Chinei.
Cu toate acestea, publicaţia South China Morning Post (SCMP) afirma că în cadrul Congresului anual al Partidului din acest an, Xi Jinping şi Comitetul Permanent (aşa numitul Politburo) vor redacta o rezoluţie care va solicita o nouă lege a „securităţii naţionale” care vizează anularea tuturor actelor „secesioniste” şi „subversive”, precum şi „terorismul” şi „influenţa străină”.
Mass-media chineză eticheta în mod obişnuit protestatarii pro-democraţie ca fiind terorişti şi secesionişti.
O sursă de la Beijing a declarat că noua lege va interzice toate activităţile "separatiste" care vizează înlăturarea guvernului central şi "interferenţa externă" în afacerile oraşului Hong Kong.
Sursele SCMP au confirmat ce susţineau mulţi observatori din Hong Kong: Beijingul foloseşte această soluţie pentru a se îndepărta de controversatul proiect de extrădare ce a stârnit valul de proteste de anul trecut prin votarea unei legi a securităţii naţionale care să incrimineze disidenţa în Hong Kong, sfidând acordul internaţional cu Marea Britanie care promitea păstrarea libertăţilor civile ale cetăţenilor oraşului.
"Nu mai putem permite acţiuni precum nerespectarea steagului naţional sau a emblemei naţionale în Hong Kong".
Bass a avertizat exact despre acest lucru într-un editorial publicat în revista Newsweek la începutul acestei săptămâni.
Cele mai mari congrese politice ale anului din China au început joi la Beijing, marcând o etapă-cheie în lupta preşedintelui Xi Jinping împotriva pandemiei globale de virus Wuhan.
Congresul consultativ politic al Chinei, un organism consultativ fără puteri legale, a organizat o sesiune oficială, la care participă Xi Jinping şi restul conducerii superioare a Partidului Comunist din China.
Vineri dimineaţă, premierul Li Keqiang va prezida sesiunea anuală a pseudo-parlamentului comunist, Congresul Naţional al Poporului, prezentând un raport care va oferi detalii despre planurile guvernului de a "reînvia" cea de-a doua economie din lume.
Cele „două şedinţe”, ce aveau loc în mod normal în luna martie, au fost amânate cu aproape trei luni din cauza coronavirusului, iar acum se desfăşoară pe fondul deteriorării rapide a relaţiilor dintre China şi SUA.
Congresul Partidului a dat startul joi, dar se preconizează că votul asupra rezoluţiei - care ar autoriza Comitetul Permanent să elaboreze legea privitoare la Hong Kong - va avea loc pe 28 mai.
În mod special, legea va intra în vigoare înaintea alegerilor pentru Consiliul legislativ (parlamentul oraşului) din Hong Kong - „Legco” -, parlamentarii pro-democraţie subliniind că votul ar fi un gest împotriva tendinţelor tot mai autoritare ale regimului comunist.
De ce Beijingul este atât de dornic să facă aceste schimbări? Pentru că de la plecarea britanicilor, locuitorii oraşului Hong Kong au refuzat în mod repetat eforturile Beijingului de a împiedica dizidenţa opunându-se legilor de securitate naţională, chiar dacă „Legea de bază” impune oraşului-stat să adopte una. Aparent, Beijingul a găsit o abordare care să impună pur şi simplu aceste restricţii centrului financiar.
Evoluţia poate să dăuneze grav finanţelor centrului financiar. Motivul pentru care Hong Kong a funcţionat ca o poartă de intrare în China pentru Occident se datorează unui „statut special” acordat oraşului de guvernul federal american. Acest statut vine cu condiţii: Beijingul trebuie să nu încerce să controleze complet oraşul. Odată ce această lege de „securitate naţională” va fi fost adoptată, SUA vor să revoce anumite privilegii speciale pe care le-a acordat Hong Kong, lucru care poate duce la căderea economiei oraşului, şi aşa zguduită de criza economică generată de pandemie.