Parlamentul din Hong Kong, zguduit de maşinaţiunile agenţilor pro-Beijing [video]

Îmbrânceli în parlamentul din Hong Kong - China doreşte adoptarea unor legi care să incrimineze lipsa de respect faţă de imnul naţional (Captură video)
A.P.
18.05.2020

Parlamentul din Hong Kong a fost scena unor lupte dramatice pentru a doua oară în această lună, parlamentarii pro-Beijing luând luni controlul unei comisii - cheie şi deschizând calea pentru dezbaterea unui proiect de lege extrem de controversat, care ar incrimina lipsa de respect faţă de imnul naţional al Chinei comuniste.

Parlamentarii pro-democraţie au acuzat gărzile de securitate din jurul parlamentarului Chan Kin-Por pro-China, care a luat locul preşedintelui în şedinţa de astăzi, împotriva obiecţiilor procedurale ale opoziţiei.

Gărzile au scos câţiva parlamentari din cameră, dintre care unii loveau şi strigau. Unii au încercat să sară peste paznici pe mese pentru a ocupa scaunul de preşedinte. Democraţii au scandat „Abuz!” şi au afişat o pancartă pe care scria „PCC (Partidul Comunist Chinez) trădează parlamentul HK.”

Scandalul este generat de iniţiativa Partidului Comunist Chinez de a obliga locuitorii centrului financiar să acorde respect unui imn comunist intitulat "Imnul voluntarului", impus de regimul de la Beijing drept imn al Chinei.

Beijingul i-a acuzat pe parlamentarii pro-democraţie ai fostei colonii britanice de obstrucţionare „rău intenţionată” pentru a împiedica unele proiecte de lege să treacă la un vot final, paralizând efectiv legislatura.

Pentru a doua oară în ultimele 10 zile, parlamentarii s-au îmbrâncit şi s-au împins reciproc din cauza maşinaţiunilor agenţilor de lobby ai Chinei, care încercau să propună un alt preşedinte.

Rolul comisiei parlamentare este de a examina proiectele de lege înainte de a doua lectură în Consiliul legislativ (parlamentul oraşului). Comisia nu a mai avut preşedinte de la sfârşitul anului trecut, după ce China a încercat să treacă legi care subminau independenţa legislativă a centrului financiar.

Protestatarii au apelat la social media cerând manifestaţii masive în oraş.

Hong Kong-ul a fost zguduit de proteste timp de şase luni anul trecut, după ce Beijing-ul a încercat să obţină votarea unui proiect de lege care ar fi permis aducerea în China a suspecţilor din oraş în faţa tribunalelor controlate de Partidul Comunist. O asemenea lege ar fi subminat independenţa Justiţiei oraşului, anulând, practic, principiul "o ţară, două sisteme" prin care Partidul s-a obligat să respecte libertăţile şi statul de drept o perioadă de 50 de ani după trecerea Hong Kong-ului sub tutela Chinei.

Impunerea măsurilor de distanţare socială pe fondul pandemiei cu virus Wuhan a generat în mare măsură oprirea protestelor în ianuarie, dar este de aşteptat ca demonstraţiile să fie reluate în curând.

Arestarea a 15 activişti în aprilie, inclusiv politicieni veterani, un magnat al presei libere şi avocaţi de rang înalt au adus din nou mişcarea de protest în lumina reflectoarelor şi au atras critici din partea Washingtonului şi a grupurilor de monitorizare a drepturilor omului.

Biroul chinez de legătură cu Hong Kong a avertizat luna aceasta că oraşul nu va fi niciodată calm decât dacă „protestatarii violenţi îmbrăcaţi în negru” vor fi eliminaţi, descriindu-i drept un „virus politic” care caută independenţa faţă de Beijing.

Beijingul acuză forţele străine că ar fi promovat tulburările şi susţine că protestatarii compromit statul de drept din Hong Kong, în pofida amestecului flagrant al Partidului, care subminează sistemul de drepturi al oraşului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor