Beijingul presează Filipine să renunţe la cazul său din Haga privind Marea Chinei de Sud

În condiţiile în care un tribunal din Haga va decide în următoarele săptămâni în cazul intentat de Filipine privind revendicarea insulelor disputate din Marea Chinei de Sud, Beijingul îşi intensifică eforturile de a convinge guvernul filipinez să renunţe la proces.
Fotografie aeriană surprinde activităţile de revendicare teritorială desfăşurate de China în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, vest de Palawan, Filipine, 11 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.06.2016

China cere Filipinelor să renunţe la cazul său de arbitraj deschis la tribunalul din Haga, care urmează să se pronunţe în următoarele săptămâni.

Cazul are ca obiect disputatele insule din Marea Chinei de Sud. Decizia Curţii Permanente de Arbitraj este aşteptată să fie în favoarea Filipinelor, conform ziarului South China Morning Post. Chinezii refuză să participe la proces.

Alte ţări, inclusiv Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam au de asemenea pretenţii rivale în regiune.

Beijingul a susţinut că a cerut Filipinelor să poarte discuţii bilaterale în loc să se adreseze organismului internaţional.

“Cu mai multe ocazii, China a propus Filipinelor să creeze un mecanism chino-filipinez pentru consultaţii regulate asupra chestiunilor maritime. Totuşi, până în prezent, nu a existat niciun răspuns din partea taberei filipineze”, a declarat Beijingul, conform ziarului Internaţional Business Times.

Nou alesul preşedinte filipinez Rodrigo Duterte a sugerat discuţii multilaterale care vor include SUA, Japonia şi Australia.

În weekendul care a trecut, această chestiune a fost discutată în cadrul Dialogului Shangri-La, un forum pentru securitate la care au participat politicieni, oficiali şi directori generali ai unor companii. Subiectul a fost discutat şi anul trecut, conform Straits Times. Dar, în ciuda acestui lucru, în ultimele câteva luni Beijingul şi-a intensificat patrulele maritime şi aeriene în regiune şi a construit baze pe insulele artificiale din Marea Chinei de Sud.

În timpul Dialogului, miniştrii apărării din SUA, Marea Britanie, Franţa, Canada şi India au cerut Chinei să susţină libertatea de navigaţie în regiunea contestată.

Marea Chinei de Sud

Marea Chinei de Sud este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari anual. Marea acoperă o suprafaţă de 3,5 milioane de km pătraţi şi China doreşte să revendice cea mai mare parte a acestei zone. Malaezia, Taiwan şi Brunei au la rândul lor pretenţii teritoriale asupra Mării Chinei de Sud.

“Reciful Fiery Cross este sensibil deoarece se crede că ar putea deveni un viitor centru al operaţiunilor militare chineze în Marea Chinei de Sud, ţinând cont de infrastructura deja construită”, a precizat Ian Storey, expert din Singapore pe probleme legate de Marea Chinei de Sud, fiind citat de Deutsche Welle.

În raportul său anual către Congresul SUA privind activităţile militare chineze în 2015, Departamentul american al Apărării a estimat că revendicările teritoriale ale chinezilor au dus la adăugarea a peste 1.300 de hectare de uscat pe cele şapte insule artificiale pe care le-a ocupat în Arhipelagul Spratly în decurs de doi ani.

În plus, una dintre principalele temeri ale Washingtonului este faptul că Beijingul ar putea desfăşura avioane de luptă şi alte arme în insulele disputate Spratly.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor