Beijingul interzice o carte despre democraţia constituţională înaintea “Zilei Constituţiei”

China a interzis o nouă carte despre democraţia constituţională, cu doar o zi înainte ca Beijingul să celebreze Ziua Constituţiei.
Liderul comunist chinez Xi Jinping. (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
05.12.2015

Cartea scrisă de proeminentul istoric Qin Hui discută despre “visul Chinei” de a realiza în cele din urmă o democraţie constituţională, mai degrabă decât un guvern autoritar condus de Partidul Comunist.

Qin Hui, un istoric la prestigioasa Universitate Tsinghua din Beijing, a declarat pentru Financial Times că lucrarea sa, Zouchu Dizhi (Îndepărtându-ne de Regimul Imperial), a fost “interzisă”.

“Este ca şi cum ei [sublinierea redacţiei] doresc să ucidă pe cineva şi nici măcar nu îl lasă să se plângă în legătură cu acest lucru”, a adăugat el. “Nu pot discuta despre această problemă”.

Personalul librăriei oficiale a agenţiei de ştiri de stat Xinhua, situată în centrul Beijingului, a declarat că lucrarea profesorului Qin, care urmăreşte tranziţia politică de la dinastia Qing către regimul naţionalist al lui Chiang Kai-shek, nu se mai află în stoc – aşa cum au susţinut şi librăriile online. Un angajat al editurii care a publicat cartea, a declarat sub anonimat că volumul a avut “probleme privind calitatea”.

Preşedintele chinez Xi Jinping, care a patronat o campanie de suprimare a dizidenţilor şi minorităţilor din China, a denunţat tradiţiile politice ale Occidentului, inclusiv democraţia şi drepturile individuale.

Oficialii Partidului Comunist au respins complet “constituţionalismul”, sistemul juridic independent şi alte “valori occidentale”, susţinând că sunt unelte ale forţelor ostile străine ce doresc să submineze viziunea lor a “unui socialism cu trăsături chineze”, conform Washington Free Beacon.

În luna octombrie, a fost planificată o expunere a unei copii a Magna Carta – mama tuturor documentelor constituţionale, care au limitat puterile regilor britanici în urmă cu 800 de ani – la Universitatea Renmin din Beijing. Dar locul expoziţiei a fost în cele din urmă schimbat, Magna Carta ajungând să fie expusă la reşedinţa ambasadorului britanic - devenind mai mult un soi de curiozitate, pentru puţinii oameni care au avut acces.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor