Beijingul este dispus să colaboreze cu armata rusă pe mai multe fronturi, anunţă Ministerul chinez al Apărării

Vladimir Putin şi Xi Jinping la Moscova, 20 martie 2023
Vladimir Putin şi Xi Jinping la Moscova, 20 martie 2023 (YouTube Screenshot)

China a declarat că armata sa este dispusă să colaboreze cu armata rusă pentru a consolida comunicarea şi coordonarea strategică, a anunţat joi Ministerul chinez al Apărării.

Cele două ţări vor lucra împreună pentru a pune în aplicare iniţiativele de securitate globală, a declarat Tan Kefei, purtător de cuvânt al Ministerului, citat de Reuters.

Tan a menţionat că Beijingul şi Moscova vor aprofunda încrederea militară şi vor proteja împreună echitatea şi "justiţia internaţională", adăugând, de asemenea, că vor organiza în continuare patrule maritime şi aeriene comune precum şi exerciţii comune.

Afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe vin în contextul în care liderul comunist chinez Xi Jinping, care a vizitat recent Rusia pentru discuţii cu omologul său Vladimir Putin, a declarat că pregăteşte China pentru război.

Potrivit unei analize Foreign Affairs, la reuniunea anuală a Parlamentului chinez şi a celui mai important organism politic consultativ al acestuia din martie, Xi a prezentat tema pregătirii de război în patru discursuri separate, într-unul dintre ele spunându-le generalilor săi să "îndrăznească să lupte".

De altfel, Guvernul lui Xi a anunţat, de asemenea, o creştere de 7,2% a bugetului de apărare al Chinei, care s-a dublat în ultimul deceniu, precum şi planuri de a face ţara mai puţin dependentă de importurile de cereale din străinătate.

În plus, în ultimele luni, Beijingul a prezentat noi legi privind pregătirea militară, noi adăposturi antiaeriene în oraşele cele mai apropiate de Taiwan şi noi birouri de "mobilizare a apărării naţionale" în toată ţara.