Beijingul blochează ştirile economice negative. Economia chineză în picaj

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)
Andrei Popescu
04.10.2018

Sectorul bancar paralel (shadow banking) al Chinei se prăbuşeşte (şi odată cu el şi combustibilul economic al Chinei - impulsul de credit), piaţa de capital a înregistrat reduceri semnificative, datele economice au fost dezamăgitoare în ultimii doi ani, iar piaţa de obligaţiuni începe să afişeze semne de risc sistemic serios în condiţiile în care, în anul 2018, falimentarea corporaţiilor a atins un nivel record.

Dar dacă aţi citi presa chineză, niciunul dintre aceste lucruri nu ar fi evidente. Publicaţia americană The New York Times susţine că o directivă guvernamentală trimisă vinerea trecută jurnaliştilor din China a prezentat şase subiecte economice care urmează să fie “administrate”, în condiţiile în care aşa-numitul “Minister al Adevărului” a acaparat şi mass-media financiară pentru a cenzura ştirile negative privind economia chineză.

New York Times raportează că cele şase subiecte sunt:

- date mai slabe decât aşteptările, care ar putea arăta că economia chineză încetineşte;

- riscuri privind datoriile guvernamentale locale;

- impactul războiului comercial dintre China şi SUA;

- semne ale declinului încrederii consumatorilor;

- riscul de stagflaţie sau creşterea preţurilor asociate cu încetinirea creşterii economice;

- probleme sensibile care demonstrează dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii ţării.

Noua directivă guvernamentală dezvăluie îngrijorarea crescândă din rândul liderilor comunişti chinezi că ţara s-ar putea îndrepta către o criză economică tot mai adâncă. Chiar înainte de izbucnirea războiului comercial dintre SUA şi China, rezidenţii celei de-a doua economii a lumii au manifestat semne că îşi controlează strict portofelele. Creşterea profitului în sectorul industrial a încetinit timp de patru luni consecutiv şi piaţa bursieră din China se apropie de cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, potrivit Zero Hedge.

“S-ar putea ca situaţia să fie mai gravă decât s-a estimat anterior, sau este posibil ca ei să dorească să prevină apariţia panicii”, a declarat Zhang Ming, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Renmin din Beijing, în prezent pensionat.

Zhang a afirmat că efectul strategiei cenzurii extinse i-ar putea determina pe oameni să creadă zvonurile privind starea economiei. “Ei sunt îngrijoraţi de apariţia haosului. Dar blocând mass-media să raporteze, lucrurile ar putea deveni şi mai haotice”, a adăugat el.

Directiva nu pare să afecteze raportarea zilnică obişnuită a datelor economice, ci pare să încerce să relaxeze tonul general. Într-adevăr, o altă notificare trimisă vinerea trecută a instruit mass media să şteargă comentariile negative referitoare la economia chineză de sub articole.

Subiectele care sunt acum considerate non-grata se referă la “încetinirea creşterii economice a Chinei”, “stagflaţia chineză”, “noii refugiaţi”, “reducerea consumului” şi “alte remarci negative care critică perspectivele de dezvoltare ale Chinei”, potrivit notificării obţinute de publicaţia The New York Times. Reducerea consumului se referă la consumatorii chinezi care caută metode de a cheltui mai puţin.

Este sugestiv faptul că şi înainte de trimiterea acestor notificări, datele furnizate de China erau deja suspecte. Mark Williams, economist şef pentru Asia la Capital Economics, a susţinut că firma se aşteaptă ca creşterea economică chineză să se situeze la 5 până la 5,5% faţă de 6,9%, cât era anul trecut. În ciuda acestei previziuni, el a subliniat că aceste cifre nu reprezintă o “creştere mică” pentru economia chineză.

“Una dintre probleme este aceea că există multe incertitudini cu privire la datele oficiale chineze. Şi când ei prezintă aceste directive, atunci apar şi mai multe întrebări”, a afirmat Williams.

Cenzorii de stat chinezi au şters, de asemenea, şi comentarii online care conţineau termeni precum “reducerea consumului”, impozite, datorii şi şomaj, potrivit Centrului de Jurnalism şi Studii Media de la Universitatea din Hong Kong, care monitorizează cenzura aplicată pe Weibo, o reţea socială chineză similară cu Twitter.

O postare ştearsă de cenzorii de stat a susţinut: “Ştirile negative de pe piaţă explodează, punctele de vedere pesimiste se răspândesc, pe mulţi investitori îi cuprinde disperarea”. Într-o altă postare se arăta: “Oare apariţia roboţilor va provoca şomaj şi sărăcie sau va avea efecte pozitive în sectorul muncii?

După cum precizează New York Times, China nu pierde timpul în implementarea noii directive. Pe 26 septembrie, Phoenix News Media, o organizaţie media din Hong Kong cu operaţiuni majore în China continentală, a declarat că autorităţile comuniste chineze i-au cerut să îşi “rectifice” portalul de ştiri ifeng.com. Administraţia Spaţiului Cibernetic, principala instituţie a Chinei care reglementează Internetul, a afirmat că Phoenix “a răspândit informaţii ilegale şi negative, a distorsionat titluri de articole şi a distribuit ştiri care au încălcat directivele”.

Cu două săptămâni înainte, portalul de ştiri online NetEase a declarat că a fost nevoit să suspende actualizarea platformei sale financiare “din cauza unor probleme grave”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor