SUA impune noi tarife importurilor chineze, în valoare de 200 miliarde USD

Cea mai recentă măsură americană împotriva Chinei ameninţă cu amplificarea războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii. Beijingul a promis că va răspunde noilor tarife americane.
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)
Andrei Popescu
18.09.2018

SUA a anunţat noi tarife asupra importurilor chineze, în valoare de 200 miliarde de dolari (171 miliarde de euro), generând temeri pe pieţe cu privire la amplificarea războiului comercial şi tarifar dintre Washington şi Beijing.

Administraţia Trump a precizat luni că tarifele vor fi aplicate de săptămâna viitoare cu 10% şi vor creşte până la 25% începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit Deutsche Welle.

Washingtonul a impus deja tarife de 25% la importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari din cauza practicilor comerciale neloiale folosite de comuniştii chinezi. Luând în calcul noile tarife, aproximativ jumătate din toate produsele chineze importate de SUA sunt acoperite de măsuri comerciale punitive.

Beijingul a promis că va răspunde cu propriile tarife împotriva unor importuri americane în valoare de aproximativ 60 miliarde de dolari.

China a impus deja tarife punitive la importuri americane în valoare de 50 miliarde de dolari, ca răspuns la măsurile tarifare precedente ale Washingtonului. Totuşi, deoarece China exportă în SUA mai mult decât importă, există limite asupra valorii tarifelor pe care Beijingul le poate impune produselor americane. Acest lucru generează temeri că statul comunist chinez ar putea răspunde cu măsuri comerciale non-tarifare.

Într-o declaraţie care a anunţat noua rundă de taxe, preşedintele american Donald Trump a susţinut că, în cazul în care China va răspunde la noile măsuri, SUA “va urmări imediat faza a treia, care se referă la impunerea de tarife pentru alte importuri chineze în valoare de aproximativ 267 miliarde de dolari”.

Luni, Trump a lăudat politica sa comercială agresivă, care a afectat de asemenea şi relaţiile cu Mexic, Canada, aliaţi asiatici şi Uniunea Europeană.

“Tarifele au plasat SUA într-o poziţie puternică de negociere, intră miliarde de dolari în ţara noastră şi sunt create locuri de muncă intră – totuşi, creşterile costurilor aproape că nu s-au observat”, a precizat Trump pe Twitter.

Industriile americane s-au opus în general tarifelor, susţinând că ele vor creşte preţurile pentru consumatori şi ar putea afecta creşterea economică.

Oficiali din SUA şi China s-au întâlnit de câteva ori pentru a discuta despre problemele comerciale, cea mai recentă întâlnire având loc în luna august, însă până acum nu au reuşit să avanseze prea mult în direcţia găsirii unei soluţii la războiul comercial sino-american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor