Jurnalistă chineză pălmuieşte un agent de pază la o conferinţă britanică. Partidul fumegă [video]

Jurnalista chineză escortată de la evenimentul din Birmingham, Marea Britanie, 30 septembrie 2018 (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.10.2018

Tentaculele Partidului Comunist Chinez se resimt sub o formă sau alta în întreaga lume. Acest lucru s-a întâmplat şi în cadrul unui eveniment desfăşurat duminică în Birmingham pe marginea conferinţei anuale a Partidului Conservator din Marea Britanie, care a avut ca temă discutarea erodării libertăţii, a statului de drept şi a autonomiei în Hong Kong.

Într-un material video postat pe Facebook de organizaţia media Hong Kong Watch, o jurnalistă cu acreditare de presă poate fi auzită strigând în sala unde avea loc evenimentul: “Daţi-mi pace! Nu aveţi niciun drept să vă amestecaţi [...] Sunt jurnalistă!” Apoi ea pălmuieşte un voluntar, care s-a apropiat de ea pentru a-i cere să plece, ameninţând că va chema poliţia. Agenţii de pază au fost chemaţi la faţa locului şi jurnalista a fost înlăturată de acolo în mod forţat.

Reacţia femeii a fost declanşată de un discurs susţinut de Benedict Rogers, vicepreşedinte al Comisiei pentru Drepturile Omului a Partidului Conservator şi totodată activist pentru drepturile omului şi critic al guvernului comunist chinez, care a concluzionat: “Sunt pro-China, nu anti-China. Doresc ca China şi poporul său să reuşească [...] Sunt pro-China ca ţară şi popor şi cred că este atât în interesul Chinei, cât şi al Marii Britanii, ca Hong Kong să reuşească [...]”.

Jurnalista chineză s-a ridicat în picioare pe neaşteptate şi l-a admonestat pe Rogers, numindu-l “mincinos”. “Eşti anti-China. Doreşti să separi China. Şi nici măcar nu eşti chinez. Restul sunt toţi trădători!”, a strigat ea. Un student voluntar prezent la eveniment, Enoch Lieu, s-a apropiat de jurnalistă după ce parlamentara Fiona Bruce, preşedinta evenimentului, i-a cerut acesteia să plece.

Luni, televiziunea chineză de stat CCTV a solicitat ca autorităţile britanice să-şi ceară scuze în mod oficial pentru acest incident, confirmând într-o declaraţie că jurnalista Kong Linlin este o angajată a reţelei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor