Lagarde cere răspuns coordonat altfel se ajunge la "crize gen 2008"

Christine Lagarde
Christine Lagarde (Getty Images)

Banca Centrală a Islandei şi-a redus rata de creditare de referinţă cu 50 bps la cel mai scăzut nivel. Acest lucru, cumulat cu faptul că guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a predat locul succesorului său a golit bugetul de stimulente şi a generat o reducere a ratei de 50 bps şi de către Bank of England.

Guvernatoarea BCE, Christine Lagarde, a emis cel mai dramatic avertisment despre riscurile potenţiale pentru economia europeană - şi economia globală - dacă guvernele nu reuşesc să acţioneze.

Potrivit Bloomberg, Lagarde a declarat că Europa riscă un şoc economic major asemănător cu cel generat de criza financiară globală din 2008 dacă liderii săi nu reuşesc să acţioneze şi a semnalat că Banca Centrală va urma Fed şi Bank of England anunţând o schimbare a politicii monetare privind ratele dobânzilor, joi, după încheierea reuniunii de două zile.

În timpul unei convorbiri cu liderii Uniunii Europene marţi seara, Lagarde a spus că, fără acţiuni coordonate, Europa "va avea parte de un scenariu care va aminti de marea criză financiară din 2008", potrivit unei surse familiare cu discuţiile. Dar, dacă răspunsul va fi adecvat, şocul se va dovedi temporar, a adăugat aceasta.

Mesajul potrivit căruia Europa are nevoie ca guvernele să renunţe la politica privind austeritatea şi să ignore limitările stricte ale blocului în ceea ce priveşte deficitul nu este nou.

Potrivit Zerohedge, predecesorul lui Lagarde, Mario Draghi, a făcut mai multe aluzii în timpul reuniunilor BCE, potrivit cărora Banca Centrală şi-a atins limitele abilităţilor de politică monetară şi că guvernele ar trebui să preia ştafeta şi să înceapă să stimuleze cheltuielile, altfel riscă să vadă cum deflaţia va exploda într-o recesiune.

Astfel că mesajul lui Lagarde este acelaşi, reambalat cu o doză suplimentară de urgenţă datorată epidemiei cu virus Wuhan.

Bloomberg a menţionat că „mesajul” lui Lagarde a fost atât un „avertisment îngrozitor”, cât şi un „refren dramatic”: politica monetară ar fi eşuat, ratele negative ale dobânzilor nu rezolvă problema, iar acum guvernele trebuie să facă ceva.