BCE a ridicat fondul de urgenţă pentru băncile elene cu 700 milioane de euro
alte articole
Banca Centrală Europeană a ridicat cu 700 de milioane de euro nivelul maxim al lichidităţilor de urgenţă pe care le pot obţine băncile greceşti, a declarat o sursă bancară.
Această mişcare, făcută miercuri, ridică plafonul total la 71,8 miliarde de euro, susţine Business Insider.
Băncile elene sunt dependente de BCE pentru finanţare, dar banca centrală a zonei euro nu mai acceptă obligaţiunile suverane elene ca o garanţie pentru împrumuturi. În aceste condiţii, băncile greceşti nu mai au acces la împrumuturile de pe pieţele externe şi acest lucru se resimte puternic în interiorul ţării.
BCE a decis să pună la zid băncile elene pentru a-l presa pe noul premier Alexis Tsipras să accepte condiţiile impuse de creditorii internaţionali pentru continuarea programului de salvare financiară a Greciei.
În prezent, Grecia se bazează numai pe lichidităţile de urgenţă, care sunt mult mai scumpe decât operaţiunile normale de refinanţare ale băncii centrale.
Astfel, băncile elene au o nevoie disperată de lichidităţi. De la începutul lunii decembrie şi până la sfârşitul lunii februarie, deţinătorii de conturi individuale şi deţinătorii de conturi de afaceri au retras din bănci 25 de miliarde de euro de teamă că Grecia va ajunge la faliment sub guvernul Tsipras, conform Business Insider.
Ultima rundă de negocieri dintre Grecia şi creditorii săi asupra listei de reforme s-a terminat miercuri fără niciun acord, iar o nouă întâlnire a miniştrilor de finanţe din zona euro este improbabil să aibă aloc în viitorul apropiat, a declarat o sursă familiară cu discuţiile, conform Yahoo News.
Grecia se află într-o situaţie foarte dificilă şi este foarte posibil să nu mai poată aştepta prea mult după ajutorul european. Atena va trebui să facă o plată către Fondul Monetar Internaţional în 9 aprilie, iar după aceea finanţele sale publice se vor termina cu adevărat, conform Business Insider.
Agenţia de ştiri Reuters a relatat că Grecia ar putea rezista până în 20 aprilie prin jonglarea banilor proveniţi de la diferite organizaţii guvernamentale. Dar, ideea de bază este aceeaşi: banii se vor termina rapid şi Atena va intra oficial în incapacitatea de plată a datoriilor dacă nu va ajunge cât mai repede la un acord.
Au circulat o serie de speculaţii cu privire la o eventuală ieşire a Greciei din zona euro, lucru care nu este dorit de Uniunea Europeană deoarece această măsură ar putea destabiliza semnificativ blocul european – mai ales în condiţiile în care Atena a dat de înţeles ca şi-ar putea îndrepta privirea către Moscova pentru a primi ajutorul necesar ieşirii din criză.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.