Bătaie de joc şi absurditate la un nou nivel: Rusia preia conducerea Consiliului de Securitate al ONU

Vladimir Putin
Vladimir Putin

În Ucraina, Moscova duce un război de agresiune neprovocat. La Haga, Vladimir Putin se confruntă cu un mandat de arestare pentru crime de război. Dar la ONU, Rusia este pe cale să preia conducerea unui organism internaţional puternic: Consiliul de Securitate.

Începând de sâmbătă, va fi rândul Rusiei să preia preşedinţia lunară a Consiliului format din 15 membri, în conformitate cu o rotaţie care nu a fost afectată de războiul din Ucraina, relatează The Guardian.

Ultima dată când Rusia a deţinut această funcţie a fost în februarie anul trecut, când Putin a declarat "operaţiunea militară specială" în mijlocul unei sesiuni a Consiliului privind Ucraina. Paisprezece luni mai târziu, zeci de mii de oameni au fost ucişi, mulţi dintre ei civili, numeroase oraşe au fost distruse, iar Putin a fost pus sub acuzare de către Curtea Penală Internaţională pentru răpirea în masă a copiilor ucraineni.

În astfel de circumstanţe, plasarea Rusiei la conducerea unui organism mondial însărcinat cu "menţinerea păcii şi securităţii internaţionale" pare o glumă crudă de 1 aprilie pentru mulţi, nu în ultimul rând pentru misiunea ucraineană la ONU.

"Începând cu 1 aprilie, ei duc absurditatea la un nou nivel", a declarat Serhi Kisliţia, reprezentantul permanent al Ucrainei.

"Consiliul de Securitate, aşa cum este conceput, este imobilizat şi incapabil să abordeze problemele care ţin de responsabilitatea sa principală, şi anume prevenirea conflictelor şi apoi gestionarea lor", a continuat el.

Ambasadorul a mai afirmat că Ucraina va sta departe de Consiliul de Securitate în aprilie, cu excepţia cazului unei "probleme de interes critic pentru securitatea naţională". Ucraina nu este un membru actual al Consiliului, deşi este deseori chemată să ia cuvântul pe probleme legate de război.

SUA, Marea Britanie, Franţa şi susţinătorii lor din Consiliu îşi vor arăta probabil dezaprobarea prin reducerea nivelului de reprezentare la evenimentele găzduite de Rusia pe parcursul lunii, dar nu se ştie dacă vreun stat membru plănuieşte vreo formă de boicot sau alt protest.

Diplomaţii de la sediul ONU din New York subliniază că cea mai mare parte a activităţii Consiliului în aprilie, ca în orice lună, este ocupată de informări de rutină şi de rapoarte privind misiunile de menţinere a păcii ale ONU din întreaga lume.

"Este important să protejăm restul activităţii Consiliului pe alte dosare", a susţinut un diplomat european. "Nu vrem să perturbăm activitatea pe care Consiliul o desfăşoară în alte părţi, pentru că acest lucru ar permite invaziei Rusiei să aibă un impact şi mai mare asupra problemelor de pace şi securitate din întreaga lume".

Preşedinţia Consiliului îi conferă titularului lunar puterea de a-şi organiza propriile sesiuni, iar Rusia are în plan trei.

La 10 aprilie, aceasta va organiza o şedinţă de informare privind "riscurile care decurg din încălcarea acordurilor care reglementează exporturile de arme şi echipamente militare", în cadrul căreia se aşteaptă să nominalizeze SUA pentru livrările de arme către Ucraina şi alţi aliaţi din ultimii ani.

Mai târziu în cursul lunii, Rusia va prezida două dezbateri deschise privind "multilateralismul eficient" şi situaţia din Orientul Mijlociu, la care se aşteaptă ca ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, să le prezideze.

Ultima ocazie în care un membru permanent al Consiliului a efectuat o invazie neprovocată a fost atacul american asupra Irakului. Statele Unite nu au fost supuse umilinţei unor înfrângeri repetate şi zdrobitoare în Adunarea Generală a ONU, de genul celor pe care le-a îndurat Rusia în ultimul an. Aproximativ 140 din cele 193 de state membre au votat împotriva poziţiilor Moscovei, singurii prieteni de încredere ai Rusiei fiind Bielorusia, Eritreea, Siria şi Coreea de Nord.

Adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei în Consiliu, Dmitri Polianski, a negat că misiunea sa ar fi devenit un paria la ONU.

"În niciun caz. Simţim că Occidentul este încorsetat la ONU în acest moment, deoarece tot mai multe ţări înţeleg poziţia noastră", a declarat Polianski, adăugând că aliaţii occidentali au fost nevoiţi să dilueze rezoluţiile şi să facă armistiţiu pentru a obţine 140 de voturi.

"Aşa că eu cred că mai degrabă vestul este izolat, dar nu şi noi în Adunarea Generală", a continuat el.

În ceea ce priveşte mandatul de arestare emis de CPI pe numele lui Putin, Polianski l-a respins ca fiind "total irelevant pentru oricare dintre activităţile noastre". Ultima dată când liderul rus s-a deplasat la sediul ONU a fost în 2015.

În Consiliul de Securitate, echilibrul forţelor diplomatice este mai puţin clar decât în adunarea generală. Diviziunea celor cinci membri permanenţi: SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China, s-a înăsprit considerabil, Beijingul reluând în mod regulat punctele de discuţie ale Rusiei în Consiliu. Cei zece membri nepermanenţi sunt aleşi pentru mandate de doi ani de către adunarea generală. Din lotul actual, Mozambic, Emiratele Arabe Unite şi Gabon au rămas, în general, neutre în ceea ce priveşte invazia din Ucraina.

Brazilia se mută în coloana neutră. Polianski a declarat că grupul "BRICS", format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, îşi consolidează relaţiile şi că există alte 20 de ţări interesate de afiliere.

Richard Gowan, director ONU la International Crisis Group, a declarat că, sub conducerea preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva, Brazilia "face un efort pentru a discuta cu Rusia şi a se poziţiona ca un potenţial pacificator în privinţa Ucrainei".

"Nu cred că Rusia are mulţi aliaţi apropiaţi în Consiliu, dar mulţi membri ai acestuia doresc cu adevărat să evite să fie prinşi în jocuri de putere mari", a spus Gowan. "Există un sentiment clar că o mulţime de membri ai Consiliului doresc să îşi mute atenţia către alte crize decât cea a Ucrainei, unde ONU ar putea fi capabilă să facă marginal mai mult bine."

Nu există sesiuni ale Consiliului de Securitate pe tema Ucrainei planificate pentru luna aprilie, dar nouă membri pot vota pentru a forţa includerea acesteia pe ordinea de zi sau membrii pot organiza sesiuni informale pe această temă.

Blocajul şi paralizia flagrantă a Consiliului în ceea ce priveşte Ucraina au servit la creşterea importanţei adunării generale, dar puţini se aşteaptă ca aceasta să aducă vreo reformă mult aşteptată în ceea ce priveşte funcţionarea Consiliului, înfiinţat de învingătorii celui de-al doilea război mondial.

Cel mai probabil, a recunoscut Kisliţia, "toată lumea se va obişnui cu acest nou nivel de ipocrizie globală".

"Asta va fi o ruşine", a adăugat el. "Dar cred că există o şansă destul de mare ca acest lucru să se întâmple".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe