Băsescu spune că a trimis un delegat la Bruxelles care să dea explicaţii despre raport

Traian Băsescu a declarat miercuri în ceea ce priveşte raportul MCV că este o ,,mare dezamăgire” acest pas făcut înapoi datorită unor acţiuni ,,nesăbuite”, adăugând că el a trimis un delegat la Bruxelles care să explice că raportul ar trebui să cuprindă două părţi.
Preşedintele României, Traian Băsescu, răspunde în Parlament acuzaţiilor aduse în cererea de suspendare, 5 iulie 2012 (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
18.07.2012

Traian Băsescu a declarat miercuri în ceea ce priveşte raportul MCV că este o ,,mare dezamăgire” acest pas făcut înapoi datorită unor acţiuni ,,nesăbuite”, adăugând că el a trimis un delegat la Bruxelles care să explice că raportul ar trebui să cuprindă două părţi.

,,După ce am văzut amploarea pe care a luat-o presiunea internaţională pe guvernul României am discutat la Bruxelles. Am trimis delegat la Bruxelles să explice de ce raportul trebuie să aibă două părţi. O parte care să reflecte ceea ce oamenii, ceea ce s-a realizat în cei cinci ani şi o parte care era inevitabilă asupra evoluţiilor din ultimele două săptămâni”, a spus el.

Preşedintele suspendat a adăugat că dacă raportul ţinea cont doar de partea care arată progresul guvernului din 2007 până în prezent Olanda ar ridica obiecţiile cu privire la intrarea în spaţiul Schengen. ,,Spre satisfacţia mea partea care era în sarcina guvernului arată un progres consistent din 2007 şi până astăzi. Ceea ce nu înseamnă că procesul de modernizare a justiţiei este încheiat. Dar acea parte mă satisface. Dacă ar fi fost numai aceea Olanda ar ridica obiecţile pentru intrare în spaţiul Schengen”, a susţinut el.

,,Din păcate, a apărut şi cealaltă parte care descrie lovitura de stat sau lovitura dată instituţiilor statului în 3-6 iulie şi asta nu îmi crează nici un fel de satisfacţie pentru că aici a fost şi munca mea. A fost o muncă migăloasă, enormă nu numai pentru justiţie, pentru credibilizarea ţării. O muncă pe care am dus-o timp de opt ani”, a completat Băsescu.

El a mai spus că ,,este o mare dezamăgire acest pas înapoi făcut datorită unor acţiuni nesăbuite”. ,,În fond dacă vreau să suspende preşedintele de ce Dumnezeu nu puteau să facă şi o Comisie de anchetă să o facă în septembrie. Să dea măcar aparenţa de legalitate şi nu de execuţie sumară”, a adăugat Băsescu.

,,Orice dictator are un Parlament. Uitaţi în toată Africa, în ţările arabe pe care nu le recunoaştem ca fiind ţări democratice. Toate au Parlamente. Dar în România faptul că Parlamentul acţionează ilegal împotriva Constituţiei sau fără să respecte bunele practici europene nu înseamnă că este justificat doar pentru că decizia este luată în baza majorităţii din Parlament. Ce s-a întâmplat în România a fost ca o lovitură de sat militară numai că a fost dată cu mijloace aparent democratice”, a menţionat Traian Băsescu.

El a mai declarat că îi pare rău de ,,distrugerea” unei munci de opt ani şi că spreră că UE nu va lua măsuri. ,,Îmi pare rău de distrugerea unei munci de opt ani în care am încercat să clădesc credibilitatea României. Eu sper că Uniunea nu va lua nici un fel de măsuri. Cu atât mai mult cu cât au dat acest termen până la sfârşitul anului, o reevaluare a României din punct de vedere al restabilirii funcţionării statului de drept”, a precizat preşedintele suspendat.

,,Cu FMI cred că ar fi o crimă să se întrerupă acordul acum, mai ales pe lipsa de credibilitate politică. Dacă nu am avea nici această ancoră de credibilitate economică România ar putea intra într-un derapaj extrem de grav”, a conchis Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor