Daul: CE trebuie să intervină imediat dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte

Liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Joseph Daul. (JAVIER SORIANO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.07.2012

Liderul grupului PPE din PE, Joseph Daul, şi Manfred Weber, vicepreşedinte al grupului pentru afaceri interne şi juridice, sunt de părere că raportul pe România este obiectiv şi cer CE să intervină imediat dacă situaţia de la Bucureşti nu se îmbunătăţeşte rapid.

”După cinci ani de la aderarea celor două ţări la UE, s-au înregistrat progrese în multe domenii, dar mai sunt multe de făcut pentru a avansa în reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate”, se arată într-un comunicat al celor doi, care notează că situaţia din România ridică ”îngrijorări profunde”.

”Comisia Europeană este îngrijorată în special de manipulări şi ameninţări atât la independenţa justiţiei, cât şi a membrilor instituţiilor judiciare. Indiferent cine se află la putere trebuie să înţeleagă ce înseamnă un sistem democratic pluralist şi că statul de drept este piatra de temelie a oricărei democraţii”, notează Daul şi Weber.

Aceştia cer vigilenţă din partea Comisiei în ceea ce priveşte evenimentele din România.

”Comisia trebuie să rămână vigilentă şi să intervină imediat dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte rapid. Valorile europene nu pot fi călcate în picioare de nimeni, nici de un premier, nici de un guvern şi nici de vreun partid politic”, se mai arată în comunicat.

Referitor la Bulgaria, Joseph Daul şi Manfred Weber încurajează şi sprijină eforturile guvernului în lupta împotriva crimei organizate şi în reformarea justiţiei. Cei doi consideră însă că Sofia trebuie să facă ”eforturi consistente” în continuare.

PPE acord ”sprijin total recomandărilor Comisiei pentru cele două ţări”, se mai precizează în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor