Gray: Vom urmări îndeaproape aplicarea celor 11 puncte prezentate de Barroso lui Ponta

Purtătorul de cuvânt Mark Gray a declarat că CE va urmări îndeaproape aplicarea celor 11 puncte prezentate de preşedintele Jose Manuel Barroso premierului Victor Ponta şi incluse în raport.
(photos.com)
Epoch Times România
18.07.2012

Purtătorul de cuvânt Mark Gray a declarat că CE va urmări îndeaproape aplicarea celor 11 puncte prezentate de preşedintele Jose Manuel Barroso premierului Victor Ponta şi incluse în raport.

”Avem angajamente în scris la cele 11 puncte şi, deci, e clar că vom urmări foarte îndeaproape aplicarea practică a acestor angajamente. Dar e foarte important să citim şi rapoartele, pentru că acestea nu analizează doar cele 11 puncte, ci merg mult mai departe, adică la respectarea recomandărilor pe care le-a formulat CE vara trecută, indiferent că e vorba de DNA, ANI, instanţe, diverse organisme”, a precizat Mark Gray, rugat să precizeze ce înseamnă analiza mai atentă a CE la adresa României.

”Există foarte multe recomandări pe care le-am formulat, pe care le găsiţi la finalul raportului şi nu aş vrea să sugerez că această monitorizare se va concentra doar pe cele 11 puncte, vom analiza, evident şi problemele urgente pe care le-am menţionat, dar şi chestiunile fundamentele pe care le-am mai menţionat în trecut în ceea ce priveşte MCV”, a mai spus Gray.

În perioada următoare, Guvernul şi instituţiile esenţiale din România trebuie să îşi demonstreze ”angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi ale independenţei sistemului judiciar. Acest lucru impune adoptarea unor măsuri urgente de către Guvern şi Parlament”.

Cum ”actualele controverse” generează preocupări importante în ceea ce priveşte progresele obţinute până acum şi ridică semne serioase de întrebare cu privire la caracterul durabil şi ireversibil al reformelor deja demarate, raportul conţine recomandări ”specifice urgente” pentru găsirea unei soluţii la situaţia actuală. Recomandările sunt, de fapt, cerinţele UE înmânate premierului Victor Ponta joia trecută.

La secţiunea ”Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar”, Comisia a invitat România să acţioneze imediat pentru a rezolva controversele actuale:

1. Abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38/2012 şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 41/2012 şi asigurarea respectării deciziilor Curţii Constituţionale referitoare la cvorumul
pentru referendum şi la domeniul de responsabilitate al Curţii.

2. Respectarea, pe viitor, a prevederilor Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă.

3. Punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale.

4. Asigurarea publicării fără întârziere a tuturor actelor, inclusiv a deciziilor Curţii Constituţionale, în Monitorul Oficial.

5. Invitarea tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa sistemului judiciar; asumarea angajamentului de a impune sancţiuni disciplinare tuturor membrilor de Guvern sau de partid care subminează credibilitatea judecătorilor sau care exercită presiuni asupra instituţiilor judiciare.

6. Numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul diferitelor partide, în cadrul unui proces transparent şi obiectiv, menit să asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate şi o independenţă de necontestat.

7. Introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General şi a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; un astfel de proces transparent ar trebui să includă depunerea unor candidaturi deschise, fondate pe criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie. Totodată, se recomandă abţinerea de la numiri în cursul preşedinţiei interimare.

8. Evitarea acordării de graţieri prezidenţiale în cursul preşedinţiei interimare.

9. Abţinerea de la numirea în posturi de ministru a persoanelor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti în materie de integritate; eliberarea funcţiei de către
miniştrii aflaţi într-o astfel de situaţie.

10. Adoptarea unor proceduri clare prin care să se prevadă demisia parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri definitive privind incompatibilitatea sau
conflicte de interese ori care au fost condamnaţi definit într-un caz de corupţie la nivel înalt.

Cele 11 puncte s-au transformat în 10 în raport, deoarece au fost cumulate cerinţele privind cele două ordonanţe de urgenţă.

Prin scrisoarea sa din 16 iulie şi anexa actualizată din 17 iulie, prim-ministrul României i-a confirmat preşedintelui Comisiei că toate aceste cerinţe au fost sau urmează să fie îndeplinite, notează raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor