Preşedintele a mai declarat, la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară la Iaşi, că România este membră UE, însă integrarea nu s-a încheiat: ”Efortul de integrare nu este mic şi nici nu e întotdeauna cu succes”, a declarat şeful statului, preluat de Mediafax, afirmând că România trebuie să facă şi paşii următori în procesul de integrare europeană, respectiv intrarea în spaţiul Schengen şi adoptarea monedei euro.
Băsescu vrea ca porturile şi aeroporturile să intre în Schengen în acest an
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Iaşi, că speră ca în luna iunie să se ia decizia întrării României în Schengen cu aeroporturile şi porturile, urmând ca în anul 2015 să se producă intrarea şi cu frontierele terestre.
"Şi cu una şi cu alta nu suntem foarte departe, dar nu reuşim să ajungem exact acolo unde vrem. Sper că anul acesta, mai precis în iunie, să se stabilească intrarea în Schengen pe prima fază, cu aeroporturile şi cu porturile, iar în 2015 să se producă intrarea şi cu frontierele terestre", a precizat preşedintele Băsescu.
Intrarea în Schengen ar putea însă să prindă porturile devenite fiefuri ale baronilor locali. Recent, premierul Ponta a declarat că porturile de la Dunăre ar trebui să fie trecute în administrare locală, precizând că un proiect în acest sens este deja în lucru şi va fi adoptat în curând.
În privinţa portului Constanţa, obiectiv strategic naţional, premierul Ponta a declarat că în curând vor fi listate pe bursă încă 15% din acţiunile deţinute de stat la compania care administrează portul. De asemenea, Guvernul ar mai avea în plan trecerea a 13% din acţiuni, cu titlu gratuit, în proprietatea Consiliului Local Constanţa, administrat, în prezent, de o companie deţinută în proporţie de 60% de Ministerul Transporturilor, 20% de Fondul Proprietatea şi 20% de Consiliul Local Constanţa.
Dacă se va face transferul a 13% din acţiuni, Ministerul Transporturilor va rămâne cu 47%, Primăria Constanţa cu 33% şi Fondul Proprietatea 20%. În contextul în care Guvernul vrea să listeze pe bursă 15% acţiunile statului, Ministerul Transporturilor va rămâne cu 32%, iar Primăria Constanţa va deveni atunci acţionar majoritar cu 33%, moment în care toate deciziile legate de port vor fi luate după bunul plac al primarului Radu Mazăre.