Băsescu: "România nu trebuie să accepte imigranţi. Statul Islamic îşi trimite oameni peste mări, şi nu numai populaţie amărâtă"
alte articole
Fostul preşedinte, Traian Băsescu, şi-a reiterat joi seară, opinia că România ar face o mare greşeală dacă ar accepta refugiaţii pe teritoriul său. De asemenea, fostul şef al statului a mai declarat, în cadrul unei interveniţii telefonice la B1 TV, că aşteaptă o poziţie fermă din partea autorităţilor româneşti pe marginea acestui subiect.
Traian Băsescu a fost invitat să-şi exprime opinia la B1 TV, în contextul în care în Daily Mail a apărut informaţia că România va primi 7000 de imigranţi, nu 1700, cât au anunţat autorităţile române.
"Eu am spus şi în intervenţia mea de acum câteva zile, când am fost categoric împotriva unei poziţii prin care România să accepte primirea refugiaţilor. Îmi menţin poziţia că România ar face o mare greşeală să intre în categoria statelor membre care vor accepta refugiaţi, indiferent că sunt din Siria, din Magreb, din Eritreea, din Afganistan sau Irak. România are piloni extrem de puternici în Consiliul European în ultimii ani, unde a avertizat asupra efectelor unor politici. Nu e treaba mea să le spun public, e treaba reprezentanţilor României în Consiliul European să valorifice acele poziţii.
Vreau să spun un lucru. România şi-a pus piloni în interiorul Consiliului European prin abordările pe care le-a avut asupra Orientului Mijlociu, la Siria, în mod expres, la Libia în mod expres, care sunt marile găuri care s-au creat acum, care îi pot folosi la o poziţie prin care să spună: România v-a avertizat, dar aţi luat-o pe cont propriu. Nu ne puneţi să plătim o factură pe care voi aţi generat-o.", a declarat Traian Băsescu
Fostul preşedinte a mai adăugat că povestea cu solidaritatea, care se ridică acum, când ţării noastre i se cere să primească refugiaţi, trebuia să funcţioneze atunci când România a atras atenţia cu Siria şi Libia, şi a ridicat întrebarea "ce punem în locul dictatorilor pe care vreţi să-i dărâmăm?"
"Şi ce am pus? Statul Islamic care îşi trimite oamenii peste mări, şi nu numai populaţie amărâtă. Pentru că Statul Islamic deţine acum pe teritoriul Libiei exploatări petroliere pe care le valorifică, deţine în Siria şi Irak zone de control ale resurselor petroliere pe care le valorifică. Şi în acest val de care ne e milă şi mie îmi este milă, am văzut oameni, mame, cu copii în braţe, dar în acest val intră şi oameni finanţaţi de cei care deţin resurse petroliere şi care au anunţat de la abordarea cu privire la crearea Califatului că Balcanii şi România vor fi mai devreme sau mai târziu o partea a Califatului.
Nu sunt un om fără suflet, îi văd şi eu că sunt chinuiţi, dar când eşti şef de stat în loc de inimă trebuie să uneori ai o piatră. În condiţiile în care avem un acord de la Dublin care spune clar care sunt regulile UE cu privire la imigraţia ilegală. Cine crede că astfel de valuri se preiau doar prin a le oferi cazare se înşală profund”, a declarat Traian Băsescu.
Băsescu a mai menţionat faptul că autorităţile din ţara noastră ar trebui să trateze criza imigranţilor ca pe o problemă de securitate pentru România, dar şi pentru Uniunea Europeană şi a mai afirmat că "UE nu poate face faţă acestei situaţii, care era anticipabilă dar s-a ferit s-o anticipeze ca măsuri."
În ceea ce priveşte ţara noastră, România nu are de ce să primească 1.700 sau 7.000 de imigranţi (n.r. cifre vehiculate în presă), deoarece nu se ştiu multe informaţii despre aceste persoane: "Aflăm cifre, ba 1700, ba 7000? Cine îi triază?", a afirmat Băsescu.
Întrebat ce aşteptări are de la actuala conducere a României, Băsescu a răspuns: "Aştept o poziţie fermă care să valorifice poziţiile ţării noastre în Consiliul European atât vis-a-vis de Siria cât şi vis-a-vis de Libia.
"Vin suniţi, vin şiiţi, care la ei în ţară îşi pun bombe unii altora. (...) Aici cred că intrăm într-o chestiune majoră de securitate pentru UE şi avem obligaţia să distrugem capacităţile de transport peste mare înainte ca ele să plece de la cheu, când nu au oameni pe ele.", a mai adăugat fostul preşedinte.
Întrebat dacă ar dori ca România să se desolidarizeze de UE şi să nu primească refugiaţi, Băsescu a răspuns că ceea ce noi am anticipat trebuie folosit ca background pentru poziţia României de a refuza primirea imigranţilor. "Trebuie să ne menţinem propria noastră procedură, nu avem de ce primi artificial 1700 sau 7800 de cetăţeni despre care habar nu avem care e felul lor de a fi, cetăţeni cărora după ce le dăm azil vor cere în mod legitim să-şi cheme familiile din Maroc, Eritreea şi trebuie să le dai sănătate, asigurări, şi noi nu am integrat romii."
"Noi avem obligaţia să le dăm cetăţenie românilor din Ucraina, din Serbia, din Republica Moldova, avem alte probleme.", a concluzionat Băsescu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.