Băsescu: Patriarhul Daniel este un tip foarte pragmatic. Are nevoie de bani să-şi termine Catedrala

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în cadrul unui interviu la postul B1 TV, că Patriarhul Daniel, care a avut o întâlnire recentă atât cu el, cât şi cu premierul Victor Ponta, este "un tip foarte pragmatic" care are nevoie de bani să îşi termine Catedrala şi încearcă să aibă o relaţie bună cu majoritatea. Şeful statului a avertizat că se încearcă apropierea preoţilor de partide.

Întrebat dacă a discutat cu Patriarhul Daniel despre implicarea Bisericii în politică, în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni de marţi, în care a decorat mai mulţi prelaţi, Traian Băsescu a replicat: "Nu i-am spus, că nu poţi să-i ceri Patriarhului, asta e abordarea. Dar ştiu cum a procedat în alte situaţii, şi când era Mitropolit al Moldovei, şi de când este Patriarh şi nu a lăsat Biserica să se implice sau nu a stimulat Biserica să se implice şi a atenţionat întotdeauna înainte de campanie preoţii, să nu se implice. Că s-au implicat, e altă socoteală".

"Pe de altă parte, Patriarhul este un tip foarte pragmatic. Adică are nevoie de bani să îşi termine Catedrala Mântuirii Neamului, se zbate pentru mase, să aibă bună relaţie cu majoritatea. Este clar că se încearcă apropierea preoţilor de partide, însă eu cred că marea majoritate vor rămâne deasupra bătăliei politice", a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că ceremonia de decorare de la Cotroceni a fost planificată de mult, nefiind o contrareacţie la întâlnirea premierului Ponta cu Patriarhul Daniel. Cu această ocazie au fost decoraţi mitropoliţii şi episcopii din străinătate.

Premierul Victor Ponta, împreună cu Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Daniel Constantin şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu s-au întâlnit luni cu Patriarhul Daniel, fără a divulga însă subiectul discuţiei. Întrebat dacă s-a vorbit despre o suplimentare de fonduri pentru construirea Catedralei Mîntuirii Neamului, premierul a răspuns negativ.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat că reuniunea de la Patriarhie face parte dintr-o tradiţie în care Patriarhul invită oficialităţi, inclusiv pe guvernatorul băncii centrale, "la o masă după Paşte".

Potrivit consilierului, guvernatorul Mugur Isărescu este invitat permanent la această reuniune, mai ales că BNR a fost cea care, când legea îi permitea, a finanţat refacerea clădirii Patriarhiei.

Potrivit Realitatea, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constatin Stoica, declara recent că costul total aferent lucrărilor de finalizare a Catedralei până la stadiul roşu-gri, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, este de aproximativ 80 de milioane de euro. În ceea ce priveşte graficul de execuţie a lucrărilor, Patriarhia a afirmat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei, iar din toamna lui 2013 au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Banii pentru construcţie provin din donaţii, de la bugetul de stat şi bugetele locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne