NATO: Rasmussen este ”surprins” de decizia Ucrainei
alte articole
Decizia Ucrainei de a îşi întoarce spatele către Uniunea Europeană şi NATO a venit ca o surprinză pentru secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care şi-a păstrat încrederea că guvernul de la Kiev va semna ”mai devreme sau mai târziu”, o înţelegere cu Uniunea Europeană.
”Recunosc că am fost surprins de decizia luată la Kiev, dar respect alegerea Ucrainei şi modalitatea prin care ea doreşte să construiască relaţii cu UE şi NATO”, a menţionat Rasmussen, conform Interfax.
Secretarul general al NATO a menţionat că ”UE şi NATO nu se amestecă în afacerile interne ale statelor suverane şi că respectă principiul alegerii independente de a face parte dintr-o organizaţie sau alta”.
Un acord cu UE ar promova şi aprofundarea relaţiilor Ucrainei atât cu Uniunea Europeană cât şi cu Alianţa Nord – Atlantică.
Rasmussen a mai menţionat că politica dusă de Moscova privind presiunile puse asupra Ucrainei, Republici Moldova şi Georgiei, a încălcat acordurile semnate privind respectarea principiului liberei alegeri de către un stat suveran.
”'Nu am informaţii detaliate în legătură cu dialogul dintre Kiev şi Moscova, dar aceasta nu este atât de important. Noi sperăm că şi Rusia va respecta principul că fiecare stat suveran are dreptul la o alegere liberă. Noi putem propune unor astfel de state (care doresc apropierea de UE şi NATO, n.red) aprofundarea cooperării, inclusiv în planul securităţii'', a precizat secretarul pentru o televiziune georgiană.
Decizia de asociere dintre Ucraina şi Rusia a surprins Uniunea Europeană dar a fost salutată de guvernul de la Moscova.
”Suspendarea procesului de pregătire a Acordului de Asociere între Ucraina şi relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi cu alte state membre din CSI”, a adăugat Rasmussen.
Opoziţia ucraineană a denunţat guvernul că a acceptat condiţiile Rusiei în ciuda ameninţărilor emise de Moscova privind consecinţele comerciale care vor apare din continuarea contractelor defavorizante. În acelaşi timp, Ucraina s-a exclus de la comerţul cu Uniunea Europeană şi de la beneficiile colaborării cu FMI.
Uniunea Europeană a oferit în continuare asigurări Kievului că oferta europeană privind Acordul de Asociere este încă valabilă însă negocierile tripartite au fost complet excluse de oficialii europeni.