Burse pentru medicii rezidenţi şi praf în portofele pentru profesorii debutanţi

În urma negocierilor cu delegaţia FMI, guvernul a decis ca îşi permite să îi plătească mai bine pe medici şi pe profesorii debutanţi. Prioritari vor fi medicii rezidenţi, cărora li se vor acorda, începând de anul viitor, "burse" în valoarea de 100 sau 150 de euro (a se stabili ulterior, funcţie de buget), a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, invitat la Antena 3.
. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
06.11.2013

În urma negocierilor cu delegaţia FMI, guvernul a decis ca îşi permite să îi plătească mai bine pe medici şi pe profesorii debutanţi. Prioritari vor fi medicii rezidenţi, cărora li se vor acorda, începând de anul viitor, "burse" în valoarea de 100 sau 150 de euro (a se stabili ulterior, funcţie de buget), a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, invitat la Antena 3.

Următorii pe lista creşterilor salariale ţintite vor fi profesorii debutanţi, cărora li se va da ce rămâne la "anvelopa pentru creşteri salariale", după ce se deduc cheltuielile cu creşterea salariului minim pe economie şi cu bursele medicilor rezidenţi.

Fără să dea un cuantum al acestor creşteri, ministrul de finanţe a estimat că salariile profesorilor debutanţi vor creşte peste rata inflaţiei prognozată pentru anul viitor:

"Medicii rezidenţi vor beneficia de burse şi profesorii bugetari vor beneficia de creşteri salariale mai mari decât rata inflaţiei, substanţial mai mari. Bursa pentru medicii rezidenţi va fi de 100 sau 150 de euro, impozabil. Sunt 14.100 de medici rezidenţi în spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii şi din subordinea autorităţilor locale. Anvelopa pentru creşterea salarială este de 500 milioane lei. Din această sumă 220 milioane lei vor fi pentru creşterea salariului minim. Diferenţa o alocăm către aceste categorii socio-profesionale. Impactul bugetar este între 80 şi 120 milioane lei la rezidenţi, în funcţie de cât va fi bursa, 100 de euro sau 150 de euro. Diferenţa o vom da în sistemul de învăţământ. Săptămâna viitoare vom da creşterile şi cifra exactă a beneficiarilor", a explicat Chiţoiu la Antena 3.

Conform ultimului raport FMI, inflaţia va continua să scadă în 2014, până la 3% la finele anului, cifră confirmată şi de prognoza BNR, care a estimat la 3,1% rata inflaţiei pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor. De aici rezultă că profesorii debutanţi pot conta pe măriri salariale de minim 3,1% anul viitor.

Ministrul de Finanţe a confirmat măririle salariale anunţate luni de premierul Ponta, respectiv faptul că salariul minim va creşte anul viitor de la 800 lei la 900 lei, în două etape: de la 800 la 850 lei de la 1 ianuarie şi de la 850 lei la 900 lei de la 1 iulie. De asemenea, Chiţoiu a confirmat şi faptul că pensiile se vor majora cu 3,76% de la 1 ianuarie 2014.

Cu ocazia interviului de marţi, Daniel Chiţoiu a mai precizat că în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială nu au fost stabilite cheltuielile pentru fiecare minister în parte, ci s-au negociat "cifrele mari, macroeconomice, cât să alocăm pentru învăţământ, cât pentru sănătate" bugetul pentru anul 2014 urmând să fie "construit săptămâna viitoare."

"Săptămâna viitoare, în următoarele două săptămâni, o să construim bugetul pentru 2014", a spus ministrul Finanţelor.

Reamintim că ultima perioada a fost marcată de proteste ale cadrelor medicale şi ale profesorilor, ambele categorii salariale cerând măriri salariale (în cazul doctorilor, sindicatele cer dublarea salariile medicilor rezidenţi) şi alocarea a 6% din PIB-ul anului viitor.

De asemenea, creşteri salariale vor avea loc în paralel cu indexarea accizelor, creşterea preţului la carburanţi cu 7 eurocenţi, pentru a susţine construcţia de viitoare autostrăzi şi introducerea de noi taxe, precum "taxa pe stâlp" coşuri de fum, barajul Vidraru etc., care taxe, conform fostului ministru de finanţe Ialomiţianu vor urca preţul la energie - curent electric sau gaze - cu până la 20%, declanşând valuri de scumpiri în lanţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor