Băsescu a avizat urmărirea penală a lui Videanu şi Silaghi

Preşedintele Traian Băsescu a dat avizul favorabil începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu şi a fostului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.09.2013

Preşedintele Traian Băsescu a dat avizul favorabil începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu şi a fostului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis duminică, 8 septembrie a.c., ministrului Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 2 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010", reiese dintr-un comunicat al Preşedinţiei, în care se adaugă şi faptul că a fost înştiinţat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cadrul unui alt comunicat "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis duminică, 8 septembrie a.c., ministrului Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 6 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor în perioada mai - decembrie 2012", fiind de asemenea înştiinţat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cazul Videanu-Vosganian

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Senatul pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva ministrului economiei Varujan Vosganian, care a fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator în actuala legislatură, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei, reiese dintr-un comunicat de presă remis de DIICOT.

În acelaşi timp DIICOT a solicitat procurorului general să sesizeze preşedintele României pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Adriean Videanu, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte normative (un număr şase ordine, respectiv trei Memorandumuri) pentru a sprijini interesele financiare ale ”grupului infracţional constituit” de Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al firmei omului de afaceri, SC Interagro SA, ”acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC Interagro SA, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi livrarea de gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD".

DIICOT declară că activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natură să submineze economia naţională prin folosirea SNGN Romgaz SA în direcţia dorită de interesele grupului infracţional.

"Deopotrivă, prin acţiunile grupului infracţional a fost împiedicată desfăşurarea normală a activităţii SNGN Romgaz SA, creându-se astfel dificultăţi semnificative în buna desfăşurare a activităţii acestei societăţi. În acest mod a fost creată o stare de fapt de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale", se declară în documentul citat.

Investigatorii au mai precizat că demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societăţii naţionale. În acest fel au fost "grav afectate principalele activităţi ale SNGN Romgaz SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale".

Cazul Ovidiu Silaghi

Conform procurorilor, există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache, derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

"Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

Împotriva lui Silaghi, acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, există o cerere de declanşare a urmăririi penale, formulată de procurorul general. Pe 19 august, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă.

Pe 21 august, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea declara că în două-trei săptămâni cazul Silaghi va fi dezbătut şi în plenul Camerei.

„O să convoc săptămâna viitoare Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, urmând ca solicitarea procurorului general privindu-l pe Silaghi să o distribui către Comisia juridică a Camerei. Dezbaterea în plen a raportului comisiei, estimez să aibă loc în două-trei săptămâni, depinde şi de poziţia domnului Silaghi, care are dreptul de a-şi prezenta punctul de vedere în comisie", declara acesta.

Acest lucru nu mai este necesar pentru că liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din Camera Deputaţilor şi va pleca să reprezinte România în calitate de europarlamentar, la Bruxelles, iar procurorii anticorupţie vor fi nevoiţi să se adreseze acum parlamentarilor de la Bruxelles pentru ridicarea imunităţii europarlamentarului român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor