DIICOT îi acuză pe Vosganian şi Videanu de subminare a economiei naţionale

Procurorul şef al DIICOT a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Tiberiu Niţu, să sesizeze Senatul României şi Preşedinţia pentru avizarea urmăririi penale a foştilor miniştri ai Economiei, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi de subminare a economiei naţionale.
Conferinţă de presă la Ministerul Economiei susţinută de Varujan Vosganian. (Epoch Times România)
Epoch Times România
03.09.2013

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, să sesizeze Senatul României şi Preşedinţia pentru avizarea urmăririi penale a foştilor miniştri ai Economiei, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi de subminare a economiei naţionale.

Paguba adusă statului, care este estimată la circa 130 de milioane de dolari, se datorează livrării de gaze naturale la preţuri foarte mici pentru INTERAGRO, societate patronată de Ioan Niculae.

În dosarul ''subminarea economiei naţionale" este implicat şi Ioan Niculae, acuzat că ar fi primit pentru combinatele sale de îngrăşăminte chimice, gaz metan preferenţial doar din producţia internă şi la preţuri derizorii, deşi înregistra restanţe la plata gazului consumat.

Varujan Vosganian este senator PNL şi a fost ministru al Economiei în perioada decembrie 2006-decembrie 2008, pe când Videanu, care nu are funcţii publice, a fost ministru al economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010.

Avizul necesar inceperii urmăririi penale pentru senatorul Vosganian, trebuie dat de Senatul României, iar pentru Videanu, care nu mai e parlamentar, avizul trebuie dat de preşedintele ţării.

”Din referatul întocmit de către procurorii DIICOT, rezultă suspiciunea rezonabilă că Varujan Vosganian ( în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008) si Adriean Videanu (în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010), în calitate de miniştri ai economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de şase ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic), în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD”, se precizează in comunicatul DIICOT.

”Deopotrivă, prin acţiunile grupului infracţional a fost împiedicată desfăşurarea normală a activităţii SNGN Romgaz SA, creându-se astfel dificultăţi semnificative în buna desfăşurare a activităţii acestei societăţi. Astfel, a fost creată o stare de fapt de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale", se mai explică în comunicat.

Conform datelor oferite de procurorii DIICOT, grupul infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae, urmărea subminarea economiei naţionale prin folosirea SNGN Romgaz SA, în interesul privat al SC INTERAGRO SA.

Procurorii au mai arătat că demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societăţii naţionale.

Varujan Vosganian a răspuns acuzaţiilor spunând că acesta nu este un caz de corupţie şi că un ministru nu are nevoie să ceară acordul parchetului pentru a lua decizii economice.

Adriean Videanu a explicat că va pune la dispoziţie toate informaţiile pe care le deţine pentru a-şi proba nevinovăţia. "Niciodată cât am deţinut funcţii publice nu am fost acuzat de corupţie şi încerc să justific că cel puţin în timpul mandatului meu nu a fost decât la nivel de propunere, pentru că decizia a fost la nivel de guvern, din care a făcut parte şi actualul prim-ministru", a precizat el, explicand că subvenţia respectivă s-a dat pentru a ajuta agricultura să nu intre în colaps.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor