DIICOT: Grupul de firme Interagro al lui Ioan Niculae nu există

Adriean Videanu răspunde la întrebările presei.
Adriean Videanu răspunde la întrebările presei. (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
06.09.2013

Surpriză în ancheta DIICOT în cazul miniştrilor Adriean Videanu şi Varujan Vosganian. Deşi baronul gazelor Ioan Niculae, învinuit şi el în acelaşi dosar de subminare a economiei naţionale, se prezintă în permanenţă ca preşedinte al grupului de firme Interagro, ancheta procurorilor a scos la iveală că acest grup de firme, care a fost beneficiarul reducerilor acordate de cei doi miniştri, nu există ca şi entitate juridică. „Nu există nici acte din care să rezulte că cele şase combinate chimice l-ar fi ales pe învinuitul Ioan Niculae preşedinte sau că l-ar fi împuternicit pe acesta să le reprezinte în relaţiile cu terţii”, susţin procurorii.

Mai exact, spun procurorii, Niculae doar a lăsat impresia prin apariţiile în mass-media că ar exista acest grup de firme pentru a putea beneficia de reducerile la gazele luate de la SN Romgaz.

“Pentru a accesa facilităţile oferite de Ministerul Economiei şi SNGN ROMGAZ SA, obţinute ca urmare a influenţelor exercitate de el la nivelele respective, învinuitul Ioan Niculae a creat formal „Grupul de firme INTERAGRO”, fără a îndeplini în mod legal cerinţele pentru constituirea unei astfel de entităţi şi s-a autointitulat preşedinte al acestui grup”, se arată în referatul procurorilor DIICOT prin care s-a cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Vosganian şi Videanu.

Astfel, procurorii DIICOT arată că „pentru a crea aparenţa de legalitate cu privire la existenţa acestui grup economic”, Ioan Niculae folosea la orice nivel, inclusiv în mass-media, noţiunile de „Grup de firme INTERAGRO”, de „preşedinte al Grupului de firme INTERAGRO” şi „combinatele mele”, menţionând în mod repetat că acest Grup este alcătuit din şase combinate chimice, respectiv S.C. AMURCO S.R.L. Bacău, S.C. VIROMET S.A. Victoria, S.C. NITROPOROS S.R.L. Făgăraş, S.C. GA PRO CO CHEMICALS S.A. Săvineşti, S.C. DONAU CHEM S.R.L. Turnu Măgurele şi S.C. AMONIL S.A. Slobozia.

Şmecheriile lui Niculae

„Ceea ce nu menţiona şi nici ceilalţi parteneri comerciali nu au verificat este că nu a existat şi nici nu există vreun act din care să rezulte asocierea celor şase combinate chimice într-un grup, noţiunea de holding nefiind, de altfel, prevăzută în legislaţia naţională, iar cerinţele legale pentru realizarea grupului de interes economic prevăzute de titlul V din Legea 161/2003 nu erau îndeplinite. Combinatele chimice sus-menţionate au fost şi sunt persoane juridice distincte, înregistrate ca atare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, nefiind nicidecum subordonate SC INTERAGRO SA”, se arată în referatul procurorilor prin care se cere aviz pentru urmărirea penală a lui Vosganian şi Videanu.

Drept urmare, combinatele chimice figurează în calitate de consumatori/consumatori întreruptibili de gaze naturale şi nu SC INTERAGRO SA, aceasta din urmă societate comercială fiind doar furnizor de gaze naturale, mai explică procurorii.

Anchetatorii precizează că nici măcar contractele de consorţiu şi de procesare încheiate de SC Interagro SA cu cele şase combinate nu le schimbă acestora calitatea de persoane juridice distincte, documentele atestând doar relaţiile comerciale existente între firmele respective. Totodată, aceste contracte nu schimbă nici calitatea de furnizor al SC Interagro SA în aceea de consumator întreruptibil, consumatori întreruptibili rămânând, conform legislaţiei în vigoare, combinatele chimice.

„Reducerile comerciale au fost obţinute prin justificarea formală şi nereală că este un mare consumator industrial, care produce îngrăşăminte chimice şi are peste 6.000 de angajaţi pe care va trebui să-i disponibilizeze dacă statul nu îi acordă sprijin”, precizează procurorii.

Aceste împrejurări erau neconforme cu realitatea, deoarece societatea direct implicată, SC INTERAGRO SA, avea doar câteva sute de angajaţi şi nu era consumator industrial şi întreruptibil. Mai mult decât atât, din producţia de îngrăşăminte chimice obţinută, cea mai mare parte a fost exportată”, se mai arată în referatul DIICOT.

O serie de convorbiri interceptate de Serviciul Român de Informaţii arată că fostul secretar de stat din Ministerul Economiei când acesta era condus de Adriean Videanu, Tudor Şerban, devenise conştient de faptul că favorizarea lui Ioan Niculae creea probleme serioase societăţilor de stat, dar nu se putea opune din cauza presiunilor.

„Am luat azi dimineaţă o bătaie cu discounturile tale, că am dat drumul la două hârtii către cei care cereau discounturi şi le-am spus că nu mai am bani de discounturi…. Şi m-am trezit că nu înţeleg politica guvernului, că toată lumea face eforturi să scoată România din criză… asta nu-i politică… trag de tine şi de mine…”, spunea Şerban într-o discuţie din decembrie 2009 cu fostul şef de la Romgaz, Marcel Adrian Piteiu.

Stenograma discuţiei din 27.11.2009, ora 11.08

ŞERBAN TUDOR: Treburile sunt încurcate… că pe o parte lucrăm la nişte chestii să le facem fundul mare la unii şi pe partea ailaltă nu avem soluţii pentru noi. Deci vreau să îţi spun că începând de luni, doamna Duică nu mai are gaze la Elcen Bucureşti, intră în faliment… o împinge să ia gaze din export… ca să facem curul mare lui Ioan Niculae… Cam asta e situaţia.

APAN IOANA: Domnule ministru, eu sunt în şedinţă la Romgaz… Da, doamna Duică e de apreciat cum îşi apară poziţia, dar şi ce datorii are la Romgaz, mă doare capul să vă spun…( aceste datorii erau cu mult mai mici decât cele ale SC INTERAGRO SA – n.r.).

ŞERBAN TUDOR: Păi datoriile le-a făcut că totdeauna a avut condiţii din astea… dar nu mi se pare normal să-mi bag în faliment societăţile mele de stat, să facem economia privată înfloritoare, să exporte afară, da? Inclusiv Romgazul, din luna iunie, să-ţi spună Piteiu, intră în faliment, intră pe minus….

APAN IOANA: Da, de la anul, da….

ŞERBAN TUDOR: Deocamdată, de aici, de la stat luăm banii, tată, nu de la Ioan Niculae…

Stenograma discuţiei din 27.11.2009, ora 11:

Şerban Tudor: Trebuie să ne protejăm şi noi, că ai făcut Interagro, l-ai pus în primii o sută pe locul 5.

Piteiu Marcel Adrian: Eu l-am pus?

Şerban Tudor: I-ai făcut curul mare, tu, toată lumea ştie că tu eşti.

Piteiu Marcel Adrian: Vedeţi că-i acolo pe palier acela.

Şerban Tudor: Nu-i aici acum… păi, acum face pe fata mare, ştii… ochiul peste cap, ca şi când nu ştie cine a lucrat, dar s-a lucrat cu bună ştiinţă, nu întâmplător;

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor