Barocamera din secţia de Mari Arşi a Spitalului Floreasca, bună nu pentru arsuri ci pentru tratamente antiaging

Aparatul pentru care Spitalul Floreasca a dat 23% din banii alocaţi dotării Secţiei de Mari Arşi se pretează mai degrabă pentru tonifierea organismului şi tratamente anti-îmbătrânire decât pentru tratarea arsurilor grave.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Celebra barocameră pentru care Spitalul Floreasca a alocat aproape un sfert din banii pentru dotarea Secţiei de Mari Arşi nu va putea fi folosită pentru tratarea arsurilor grave. Potrivit ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, costisitorul aparat e potrivit, mai degrabă, pentru tonifierea organismului, tratamente antiaging şi, cel mult, pentru tratarea arsurilor uşoare, relatează news.ro.

"Grija noastră este să o mutăm de acolo, pentru că avem nevoie de spaţiul respectiv. Grija noastră este ca acea secţie să funcţioneze în interesul pacienţilor. Ce se întâmplă cu barocamera? Ne-ar plăcea să fie folosită, înţelegem că poate fi folosită pentru alte scopuri, nu pentru pacienţii cu arsuri grave, ne-ar plăcea ca spitalul să-i găsească o utilizare la un moment dat. Dacă mă întrebaţi pe mine, vă răspund că sunt uşor sceptic. Barocamera este a spitalului, sper să o poată folosi cumva. În rest este o chestiune care ţine de o investigare a Parchetului", a declarat ministrul.

Întrebat în ce alte scopuri poate fi folosită barocamera de la Spitalul Floreasca, Voiculescu a precizat că aceasta ar putea fi folosită pentru tonifierea organismului.

Voiculescu a mai precizat în cadrul conferinţei de presă susţinute azi că, în cazul unei tragedii similare celei de la Colectiv, cei mai mulţi răniţi ar fi trimişi în străinătate, în ţară putând fi îngrijiţi 10 - 20.

Reamintim că, potrivit unei investigaţii semnate Rise Project, barocamera monoloc nu a fost achiziţionată direct din Germania unde este comercializată de compania Haux, ci de la un intermediar român: societatea comercială Gemedica SRL, patronată de Aurel Galea, partenerul de afaceri şi prietenul de familie al lui Sorin Oprescu, iar preţul ei a fost de 620.000 de euro – de trei ori mai mult decât costă o barocameră cu specificaţii asemănătoare, vândută de o firmă americană.

În condiţiile în care se ştie că statul îşi plăteşte facturile relativ lent şi greoi, costisitoarea barocameră a fost achitată în doar 10 zile de la livrare, nefiind nici funcţională, nici instalată, deşi există un proces-verbal de punere în funcţiune.

În 27 mai, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au dispus începerea urmăririi penale in rem - faţă de faptă - în cazul Secţiei de Arşi de la Floreasca, iar în perioada 26-29 aprilie, Corpul de control al ministrului Sănătăţii a făcut un control în Unitatea de Arşi.

În urma controlului, s-a descoperit că barocamera nu este montată, nefiind funcţională, instalaţia de aer condiţionat a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi nu funcţionează corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav, rezervele de un pat, în număr de 6, sunt dotate corespunzător unei bune funcţionări a unităţii, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea şi tratarea pacienţilor arşi, iar saloanele din afara Unităţii de îngrijire a arşilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiţii legale şi depozitarea lor în magazia unităţii sanitare, arată sursa citată.

viewscnt