Vizita lui Kerry în Bulgaria naşte speculaţii

John Kerry, 17 ianuarie 2014
John Kerry, 17 ianuarie 2014 (Alex Wong / Getty Images)

“Ce face secretarul de stat american John Kerry în Bulgaria?” păreau se se întrebe mai multe entităţi media din Bulgaria, din regiune sau din Occident, după ce Kerry sosise joi în Sofia pentru discuţii cu oficialii bulgari.

Conform site-ului Bloomberg, care a citat un oficial al Departamentului de Stat american neautorizat să vorbească public, principala sarcină a lui Kerry a fost aceea de “a se consulta cu oficialii în legătură cu problemele legate de securitate şi de modalităţile de a reduce dependenţa Bulgariei de energia Rusiei.”

Bloomberg aminteşte că proiectul South Stream, pe care Bulgaria se baza pentru a-şi cimenta legătura energetică de mama Rusie, a fost abandonat în decembrie 2014 şi acest lucru a contribuit la agravarea problemei energetice a ţării.

“Statele Unite lucrează intensiv cu Bulgaria pentru a găsi alternative, incluzând construcţia unui terminal de gaz natural lichefiat în Grecia – alături de România şi Grecia – precum şi alte opţiuni nucleare”, a declarat oficialul.

Se pare că secretarul de stat şi-a oferit suportul unui grup de lucru guvernamental în vederea depăşirii obstacolelor comerciale, economice şi de reglementare existente în faţa unor posibile îmbunătăţiri în sectorul energiei nucleare.

Eliminarea corupţiei a fost un alt punct de discuţie, oficialul citat de Bloomberg declarând că această “corupţie în rândul oficialilor nu ameninţă doar structura democratică a ţării şi climatul de investiţii, ci oferă şi o deschidere pentru interferenţă străină şi subminarea suveranităţii.”

Agenţia de ştiri rusă TASS, citând “experţi”, a scris că diplomaţii americani “vor face presiuni pentru ca Bulgaria să ridice moratoriul asupra extragerii gazelor de şist prin fracturare hidraulică şi să susţină Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) între UE şi SUA”.

RIA Novosti, pe de altă parte, a susţinut că Kerry intenţionează să convingă Bulgaria să reducă dependenţa sa de resursele energetice ruseşti.

La rândul său, agenţia de ştiri AP a transmis că principalul scop al lui Kerry a fost “explorarea ideilor cu oficialii bulgari în vederea diversificării surselor de energie.”

Un corespondent al BBC, într-un articol intitulat “Liderii vestici oferă o rută directă pentru Bulgaria”, a declarat că momentul vizitei lui Kerry este semnificativ, amintind de proiectul anulat al gazoductului South Stream.

Gazoductul South Stream, ale cărui lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ca alternativă a proiectului Nabucco, ar fi urmat să lege pe un traseu de 3.600 kilometri Rusia de Bulgaria, pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală, prin Serbia, Ungaria şi Slovenia. Gazoductul era prevăzut să aibă o capacitate de 63 de miliarde metri cubi pe an, iar costurile proiectului erau estimate la 40 de miliarde de dolari.

Corespondentul BBC îl citează pe Ruslan Stefanov de la Centrul pentru Studierea Democraţiei din Sofia, ca afirmând că “Bulgaria este importantă pentru SUA ca o ţară de frontieră, ca o ţară care deţine cheia accesului la influenţa Rusiei în Balcani şi în Europa.”

Articolul său abordează şi problema apărării naţionale, ţinând cont de faptul că armata bulgară depinde puternic de Rusia pentru piese de schimb şi servicii şi de Grecia în privinţa patrulării spaţiului aerian bulgar.

Mai mult, Bulgaria are probleme în controlarea mişcărilor presupuşilor viitori luptători jihadişti care ar dori să treacă dincolo de graniţele sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe