Bănicioiu, acuzat că nu a făcut tot ce putea pentru răniţii de la Colectiv. Ministrul se apără

Ministrul Sănătăţii este acuzat că ar fi putut să facă mai mult pentru persoanele rănite în incendiul de la Colectiv, dar nu a făcut.
Andrei Pricopie
07.11.2015

alte articole

Nicolae Bănicioiu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
07.11.2015

Nu mai puţin de 7 persoane, victime ale incendiului de la Colectiv, au trecut astăzi în nefiinţă, la doar o zi de când societatea civilă îl soma pe ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să ceară de urgenţă spirjin internaţional pentru răniţi. Motivul? Spitalele noastre nu au dotările necesare pentru a-i trata pe acei oameni cu arsuri complicate.

Întrebat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de managerii de spitale, unde sunt internaţi răniţii din clubul Colectiv şi dacă are ceva să îşi reproşeze în ce priveşte gestionarea situaţiei, Nicolae Bănicioiu a replicat:

"Da. Am să îmi reproşez foarte multe, la fel ca toţi cei care trebuiau să facă foarte multe lucruri pentru sistemul de sănătate românesc. Foarte mulţi oameni trebuiau să facă foarte multe lucruri. Vreau să vă spun, aşa cum aţi spus dvs, ministrul aparţinând unui guvern demisionat, că, până în ultimul moment în care pot să ajut, voi ajuta şi voi fi alături de aceste echipe de intervenţie, intenţia mea este de a salva cât mai mulţi oameni şi de a face tot ceea ce este posibil pentru a salva cât mai mulţi oameni".

Bănicioiu este acuzat că, în toată această săptămână, a minţit opinia publică susţinând că situaţia este sub control, că spitalele au tot ce le trebuie, când, de fapt, realitatea ar fi cu totul alta. Mai mult, ministrul este blamat pentru faptul că nu a cerut la timp ajutor internaţional pentru victime, deşi ştia că spitalele noastre sunt depăşite de situaţie. Cum răspunde Bănicioiu la aceste acuzaţii?

"Eu, din primele ore ale accidentului, am fost alături şi de dl. profesor Lascăr, dar şi de ceilalţi colegi ai mei. Eu nu am spus niciun moment că nu avem nevoie de ajutor, eu am spus tot timpul că noi asigurăm tot ceea ce este necesar pentru fiecare etapă de tratament, eu asta am spus şi la spitale, în noaptea respectivă şi a doua zi, şi după, am spus, da, avem medicaţie, aducem medicaţia de nivel european. Doamnă, nu am spus niciodată şi nu îmi răstălmăciţi cuvintele, cum am văzut că s-a întâmplat zilele trecute, că am spus că este în România mai bine ca în Germania. (...) Eu, din primul moment, am spus că asigurăm şi că avem pe stocuri şi aducem către spitale tot ceea ce au nevoie şi tot ceea ce cer medicii. De asemenea, am spus, la fel de clar, cred că din primele minute, am spus că acceptăm orice ajutor", a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

Bănicioiu avertizează că urmează şapte zile dificile. "De asemenea, acolo unde este nevoie de ceva sau mai intervine o nevoie de ceva, ca şi până acum, ne informaţi rapid. Cum am spus-o încă din primele ore ale accidentului, acceptăm orice ajutor pe care ni-l poate oferi oricine. Sunt binevenite şi echipele internaţionale, şi oamenii noştri au lucrat foarte bine cu ele până acum. Ştim că faceţi minuni şi, în continuare, sperăm că veştile astea rele să lase loc şi de veşti bune în zilele următoare. Dar, din păcate, cele şapte zile care urmează, începând de astăzi, aşa cum spuneau domnii profesori, reprezintă o perioadă dificilă, poate cea mai dificilă din acest tratament".

Ministrul a adăugat că în continuare principala activitate care se desfăşoară în spitale este aceea de a stabiliza pacienţii aflaţi în stare critică şi de a încerca să ţină situaţia sub control.

"Practic, oamenii aceştia fac tot ceea ce este omeneşte posibil. Mulţumesc pentru cooperarea şi sprijinul extern pe care îl avem. Este, într-adevăr, o cooperare multiplă şi internaţională şi cred că este de folos şi este în folosul pacienţilor. Ştiu că este o situaţie dificilă", a mai precizat Bănicioiu.

Adrian Papahagi, unul dintre membrii fondatori ai partidului M10, se declară profund nemulţumit de modul în care ministrul Sănătăţii a înţeles să gestioneze situaţia.

"În câteva ore, Daniel P. Funeriu, Aura Aurescu, Pavel Popescu şi alţi câţiva tineri cu iniţiativă au rezolvat transferul mai multor pacienţi arşi în Norvegia, Germania şi Franţa. Ce a făcut în acelaşi timp ministrul Sănătăţii? A reuşit măcar să deschidă noua unitate de arşi de la Floreasca?

Demisia e prea puţin pentru aceşti oameni. A ştiut Funeriu, un simplu cetăţean din Strasbourg, că e nevoie de sprijin internaţional în condiţii de catastrofă, iar Bănicioiu & gaşca nu?", întreabă Papahagi.

La rândul său, judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, a atras atenţia, pe contul său de Facebook, că "nu există nicio solicitare de la MAE prin ambasadele noastre din străinătate către spitalele unde ar putea să ajungă cei arşi, care au început să fie afectaţi de septicemie. Asta se putea face imediat după eveniment. Dar nici acum nu există aşa ceva!!"

"De cateva zile mai multi romani suntem nevoiti sa apelam la contactele noastre private din afara pt a ajuta. In aceste momente administratia romana este pur si simplu paralizata", a precizat Danile.

În context, amintim că, un tânăr din Norvegia, Pavel Popescu, a convins, cu o zi în urmă, conducerea Spitalului de Arşi din Bergen, unul din cele mai profesioniste spitale de acolo, să preia mai mulţi răniţi în incendiul din clubul Colectiv.

"Am sunat (pentru că nimeni din ambasadă sau din ţară nu făcea nimic) şi i-am implorat de-a dreptul să ne ajute de urgenţă în situaţia arşilor. (...) Miniştrii noştri sunt pe altă lume. Este evident că aveam nevoie urgentă de ajutor", declara, cu o zi în urmă, Pavel Popescu.

Pe de altă parte, tânărul subliniază faptul că "pacienţii în stare critică nu pot fi transportaţi doar pentru că ne dorim noi! Viaţa lor este în pericol şi nu putem să le reducem la zero şansele de supravieţuire care oricum sunt mici."

Recomandăm şi Gest frumos de solidaritate. Un tânăr a convins un spital din Norvegia să preia o parte din victimele de la Colectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor