Tinerii accidentaţi la Colectiv trebuie trimişi urgent în străinătate. Orice zi în plus le pune şi mai mult viaţa în pericol
alte articole
UPDATE ora 17:20. "Două aeronave de tip C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală, vor efectua în noaptea de vineri spre sâmbătă două misiuni umanitare de urgenţă către Rotterdam, Olanda (ora aproximativă de decolare 3,30) şi Bruxelles, Belgia (ora aproximativă de decolare 5,00), pentru transferul unor pacienţi răniţi în incendiul de la clubul Colectiv", a transmis vineri, în cadrul unui comunicat de presă, MAE.
Potrivit sursei citate, către Olanda vor fi transferaţi nouă pacienţi, dintre care şase ventilaţi, iar către Belgia opt răniţi, dintre care trei ventilaţi.
Pacienţii vor fi asistaţi pe timpul zborurilor de echipe medicale coordonate de SMURD şi sprijinite de medici şi personal de specialitate din MApN, precizează reprezentanţii ministerului. Misiunile sunt executate la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne.
* * *
"Suntem un grup de reprezentanţi ai societăţii civile: români din instituţiile europene, din comunităţi ale diasporei, asociaţii şi organizaţii non-guvernamentale. Vă scriem pentru a vă ruga să solicitaţi urgent sprijin internaţional pentru victimele care au supravieţuit tragediei de la Colectiv. Situaţia este dramatică şi dumneavoastră ştiţi acest lucru. Nu se poate gestiona o urgenţă medicală de asemenea amploare cu dotările şi capacitatea spitalelor din România, în acest moment.
Lipsa dumneavoastră de reacţie echivalează cu premeditarea. Sunt oameni în stare critică sau la un pas de ea. Credem că aveţi, în acest moment, destule informaţii încât să ştiţi că, în situaţia în care nu cereţi ajutor extern în mod răspicat, acum, numărul victimelor va creşte considerabil în următoarele zile. Vă rugăm să cereţi ministerelor sănătăţii din statele-membre sprijin pentru preluarea pacienţilor care pot fi transportaţi. Cereţi ajutor uman şi material pentru cei din ţară. Cereţi transfer, echipe de medici, echipament medical şi redactaţi scrisori oficiale către spitalele cu secţii specializate din Europa. Există, chiar în acest moment, clinici dispuse să ajute, care aşteaptă să fie solicitate, pentru că nu li s-a înaintat nicio cerere în acest sens. Iar altele, foarte multe, nici nu ştiu de această dramă.
Fiecare minut pe care îl pierdeţi înseamnă vieţi omeneşti. Aveţi datoria de a încerca să le salvaţi. Sunteţi în poziţia de a ajuta aceşti oameni în mod direct, nimeni nu o poate face în locul dumneavoastră. Iar mai presus de orice obligaţie politică, sunteţi medici. Aţi depus un jurământ. Asta, înainte de toate, ar trebui să vă determine să reacţionaţi, până nu este mult prea târziu, pentru că târziu este deja. Vă mulţumim", se arată în scrisoare deschisă postată pe expertforum.ro
Judecătorul Cristi Danileţ reacţionează
"Nu e de joacă! Lăsaţi declaraţiile politice şi luaţi decizia ACUM: tinerii accidentaţi la Colectiv trebuie trimişi urgent în străinătate. Orice zi în plus în România le pune viaţa într-un pericol şi mai mare decât în cel în care se află.
Am vorbit cu medici implicaţi: nu au capacitatea de a trata în continuare cazurile, dar nu pot spune public acest lucru. Am vorbit cu oameni care au reuşit să obţină transfer în străinătate a unor răniţi, dar lucrurile astea trebuie să se întâmple instituţional şi pentru toţi răniţii", a scris vineri, pe contul său de Facebook,judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Ulterior, judecătorul a revenit cu un alt mesaj pe reţeaua de socializare: "Secretarul de Stat Dorin Săndescu a acţionat eficient şi a obţinut transferul în Norvegia a mai multor răniţi. Va veni o echipă de medici de acolo pentru a face selecţia. Multumim!
Pe o altă filieră, 3 răniţi vor pleca în Franţa."