Guvernul va deconta integral cheltuielile pentru câte un aparţinător al victimelor de la Colectiv
alte articole
Premierul intermiar, Sorin Cîmpeanu, a anunţat sâmbătă că Guvernul va deconta integral, din Fondul de rezervă, costurile pentru victimele incendiului de la Colectiv, care vor fi transferate în străinătate, iar în ceea ce priveşte aparţinătorii, vor fi decontate cheltuielile, indiferent de durata necesară, de transport, cazare şi masă pentru câte un aparţinător pentru fiecare pacient.
"În ceea ce priveşte aparţinătorii, vom deconta cheltuielile, indiferent de durata necesară, de transport, cazare şi masă pentru câte un aparţinător pentru fiecare pacient. Acest decont se va face în regim de urgenţă, într-o primă fază, fie prin Direcţiile Consulare — Ministerul de Externe, prin ambasade, fiind cel care s-a implicat deja pentru formalităţile de cazare, fie printr-un program de ajutor de urgenţă gestionat de către Ministerul Muncii. Vom vedea, în cursul zilei de astăzi, care este cea mai rapidă formă de decontare a cheltuielilor pentru aparţinători", a declarat Cîmpeanu, citat de Agerpres.
Premierul interimar a mai precizat că reprezentanţi de la Ministerul de Externe, Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii, Ministerul Justiţiei se vor întâlni sâmbătă
Reamintim că o echipă de medici belgieni a evaluat starea răniţilor din spitalele Capitalei şi a propus transferul în spitale din Olanda şi Belgia, într-o primă etapă, pentru 18 bolnavi. Familia unui bolnav a refuzat transferul, iar 17 persoane au fost transferate cu avioane MApN la spitale din străinătate.
Alţi trei răniţi în incendiul de la Colectiv - doi de la Spitalul de Arşi şi unul de la Spitalul Bagdasar - au fost transferaţi în Israel, de o companie privată.
Potrivit declaraţiilor lui Cîmpeanu, costul unui pacient în străinătate ar fi între 100.000 şi 150.000 de euro. Premierul interimar a declarat că în cazul în care toţi cei 84 de pacienţi în stare gravă ar fi trataţi în străinătate, România ar avea de plătit 13 - 15 milioane de euro.
Mai amintim în context că, potrivit presei, spitalele Capitalei au fost nepregătite pentru a face faţă unei tragedii precum cea din Colectiv. Astfel, potrivit Mediafax, un specialist britanic venit la Bucureşti pentru a ajuta medicii români a constatat că sunt 150 de pacienţi în stare critică iar Capitala Romaniei are doar 25 de paturi pentru astfel de cazuri.
"Medicul Sarah Pape, unul dintre cei mai mari specialişti britanici în tratarea arsurilor, s-a deplasat luni la Bucureşti pentru ajutarea echipelor medicale care tratează victimele incendiului. Înţeleg că sunt 150 de pacienţi în stare critică şi doar 25 de paturi pentru astfel de cazuri în Bucureşti", declara deputata conservatoare Anne-Marie Trevelyan, care i-a solicitat premierului David Cameron să ofere asistenţă pentru arşii de la Colectiv.