Băncile americane împing deregularizarea impusă după crahul din 2008

Martin Gruenberg, preşedintele Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). (Getty Images)
Andrei Popescu
16.11.2017

Directorul unei autorităţi de reglementare a sectorului bancar american şi-a exprimat îngrijorarea că băncile şi agenţiile de reglementare favorabile industriei bancare ar putea merge prea departe în eforturile lor de relaxare a reglementărilor stabilite după criza financiară din 2007-2009.

Martin Gruenberg, preşedintele Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), a apărat cadrul reglementărilor impuse după criza financiară, susţinând marţi că acestea au făcut băncile americane mai sigure, fără sacrificarea profitabilităţii lor.

“Pericolul este acela că deregularizarea ar duce la relaxarea substanţială a cerinţelor impuse instituţiilor financiare”, a declarat el în cadrul forumului ce avea ca temă reglementarea şi pieţele de capital. “Haideţi să fim clari: cele mai mari instituţii financiare ale noastre nu deţin de bunăvoie fonduri mărite de capital şi rezerve de active lichide cerute de reglementările actuale”.

Gruenberg a avertizat că economia americană se află la cea de-a treia mare expansiune din istorie, sugerând că SUA ar fi trebuit demult supusă unei corecţii potenţial severe. Şi, în cazul în care pieţele financiare sau economia per ansamblu ar fi afectate, agenţiile de reglementare ar trebui să se asigure că băncile pot face faţă acestei presiuni.

În mod specific, Gruenberg a avertizat că eforturile de redresare a politicii monetare a băncilor centrale din lume ar putea cauza probleme odată cu creşterea ratelor dobânzilor. El a mai reiterat faptul că preţul acţiunilor, obligaţiunilor şi pieţei imobiliare sunt ridicate, sugerând că în curând ar putea avea loc o corecţie a lor.

Gruenberg nu a exclus revizuirea tuturor reglementărilor, precizând totuşi că unele, precum "regula Volcker", care interzice activităţile de tranzacţionare pe cont propriu desfăşurate de bănci, ar putea deveni mai puţin oneroase.

Gruenberg face parte din grupul numit de fostul preşedinte american Barack Obama care încă conduce unele agenţii de reglementare financiare. Mandatul său ca preşedinte al FDIC expiră la sfârşitul lunii noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor