Rusia ajută Venezuela să nu se înece. Acord pentru restructurarea unei datorii de 3 miliarde USD
alte articole
Rusia şi Venezuela au semnat un acord de restructurare a datoriei venezuelene, pe baza căruia guvernul din Caracas va plăti Moscovei 3,15 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani.
Ministerul rus de Finanţe a anunţat miercuri că plăţile vor fi “minime” în primii şase ani, în condiţiile în care ţara sud-americană continuă să fie zguduită de o criză economică şi financiară.
Adresându-se reporterilor la Moscova, ministrul venezuelean al Economiei şi Finanţelor, Simon Zerpa, a precizat că fondurile împrumutate din Rusia de companiile venezuelene, inclusiv compania petrolieră de stat PDVSA, nu au făcut parte din acord.
Termenii acordului sunt destul de flexibili şi favorabili pentru Caracas, conform vicepreşedintelui venezuelean pentru economie, Wilmar Castro Soteldo.
Venezuela urmăreşte să îşi restructureze datoriile externe, estimate la peste 140 miliarde de dolari, după ce scăderea producţiei şi preţurilor la petrol au răvăşit economia naţională, ducând la o inflaţie de 3 cifre şi lipsuri cronice de alimente, medicamente şi produse de bază.
Guvernul din Caracas a împrumutat bani din Rusia la sfârşitul anului 2011, dar a eşuat să continue cu rambursarea datoriei anul trecut.
În această săptămână, agenţia internaţională de rating Standard & Poor a declarat că Venezuela se află într-un aşa-zis “default selectiv” după ce a eşuat să acopere plăţi de 200 milioane de dolari din datoria sa externă. De asemenea, PDVSA a fost declarată ca fiind în incapacitate de plată de către agenţiile de rating Fitch şi Moody’s.
Conducerea din Caracas a declarat că sancţiunile impuse de SUA împotriva Venezuelei sunt cauza dificultăţilor cu care se confruntă ţara sud-americană pentru a-şi onora plăţile.
Venezuela este cuprinsă de mai mulţi ani de o criză economică tot mai profundă, care a alimentat tensiunile politice în naţiunea bogată în petrol. Demonstraţiile periodice anti-guvernamentale s-au transformat în proteste zilnice în ultimele câteva luni.
Începând cu luna aprilie, peste 120 de persoane au fost ucise în ciocnirile care au avut loc aproape zilnic între manifestanţii ce au aruncat cu pietre şi forţele de securitate înarmate cu gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.
Diverse guverne occidentale şi manifestanţi venezueleni au acuzat guvernul socialist că devine tot mai autoritar.
La o întâlnire neoficială a Consiliului de Securitate al ONU ce a fost boicotată de membrii permanenţi Rusia şi China, ambasadorul SUA Nikki Haley a afirmat că Venezuela este un aşa-zis “narco-stat” tot mai violent care ameninţă lumea.
În timpul unei vizite efectuate luna trecută la Moscova, Maduro i-a mulţumit preşedintelui rus Vladimir Putin pentru suportul politic şi diplomatic precum şi pentru livrările de grâu rusesc.
Venezuela a devenit cea mai mare sursă externă de ţiţei pentru gigantul rus de stat Rosneft în urmă cu câţiva ani. În plus, compania rusă a oferit plăţi în avans către PDVSA pentru a susţine guvernul lui Maduro.