Dedolarizarea şi de-euroizarea continuă: Rusia îşi prelungeşte acordul de swap valutar cu China

Oficialităţile din Rusia declară că discută cu China despre extinderea unui acord de efectuare a schimburilor comerciale reciproce prin utilizarea valutelor proprii, pentru a-şi diminua dependenţa faţă de dolar şi de euro.
China şi Rusia încearcă să diminueze dependenţa faţă de dolar şi de euro
China şi Rusia încearcă să diminueze dependenţa faţă de dolar şi de euro (Getty Images)

Vicepremierul rus Serghei Prikhodko a fost citat de mass-media spunând că acordul ar putea fi prelungit cu încă trei ani.

"În prezent, autorităţile de reglementare financiară din cele două ţări lucrează la extinderea acordului bilateral de swap valutar pentru următorii trei ani", a afirmat el.

Prikhodko a adăugat că numărul decontărilor în monedele naţionale creşte treptat.

"În 2016, ponderea monedelor naţionale în plăţile pentru exporturile de bunuri şi servicii ruseşti a constituit 13%, iar importurile - 16%. În primul trimestru al anului 2017, aceste cifre au crescut la 16% şi, respectiv, 18%", a afirmat el, citat de site-ul web al postului rus de televiziune Rusia Today.

Oficialul a mai reiterat despre China că a dezvoltat un sistem internaţional de transfer bancar în yuani, China Internaţional Payments System (CIPS), pentru a extinde utilizarea monedei naţionale în plăţile internaţionale. El a adăugat că unele bănci ruseşti s-au alăturat deja CIPS.

Sistemul Naţional de Plăţi din Rusia (SNPR) şi UnionPay din China au convenit să proceseze tranzacţiile ruseşti interne folosind cardurile UnionPay în SNPR. Anul acesta, cele două ţări planifică un proiect-pilot al UnionPay şi al Rosselkhozbank pentru emiterea de carduri coetichetate (co-badging) cu sistemul de plăţi Mir al Rusiei, a adăugat RT.com în raportul său privind comentariile lui Prikhodko.

În 2014, băncile centrale ale Rusiei şi Chinei au semnat un acord swap valutar pe trei ani, în valoare de până la 25 miliarde USD, cu scopul de a stimula comerţul prin intermediul monedelor naţionale şi de a diminua dependenţa faţă de dolar şi de euro. Cel mai mare creditor al Rusiei, Sberbank a devenit prima bancă din ţară care a început să emită garanţii de credit denominate în yuani chinezi, a concluzionat raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie