Banca Mondială: Sectorul bancar al Rusiei este expus riscului în pofida bailout-urilor costisitoare

Bancnote de 500 şi 1.000 de ruble ruseşti. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.06.2019

Banca Mondială a declarat că sectorul bancar din Rusia se stabilizează, însă rămâne expus riscului în pofida recentelor bailout-uri de stat în valoare de zeci de miliarde de dolari de care au beneficiat unele bănci ruseşti, potrivit RFE/RL.

Într-un raport din data de 10 iunie, creditorul cu sediul în Washington a estimat că băncile cu capital de stat reprezintă acum 62% din totalul activelor bancare ruseşti, după închiderea a sute de creditori în ultimii ani şi salvarea unor instituţii financiare majore.

“Sectorul bancar rămâne afectat de de o concentrare ridicată şi de poziţia dominantă a statului”, a precizat Banca Mondială în raportul său.

Avertizarea a fost lansată la mai puţin de o săptămână după ce Banca Mondială, a redus prognoza creşterii economice a Rusiei pentru acest an la 1,2%, de la estimarea precedentă de 1,5%, din cauza reducerii producţiei petroliere.

În timp ce banca a declarat că rezervele macroeconomice şi fiscale ale Rusiei sunt puternice, totuşi, perspectivele privind creşterea economică rămân modeste.

“Riscurile de reducere a perspectivei de creştere economică a Rusiei provin din potenţiala extindere a sancţiunilor, deteriorarea sentimentului pieţei financiare, deteriorarea mediului comercial global şi scăderea dramatică a preţurilor la petrol”, se mai precizează în raport.

Climatul de afaceri din Rusia se confruntă cu vânturi puternice din mai multe motive, inclusiv sancţiunile economice impuse de Statele Unite, Japonia şi aliaţii europeni ca răspuns la decizia Moscovei de a anexa peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi la presupusa interferenţă rusească în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Banca Mondială a prevăzut o creştere economică anuală de 1,8% pentru anii 2020 şi 2021.

Economia Rusiei s-a extins cu 2,3% în 2018, datorită în mare parte proiectelor unice, preţurilor ridicate la energie şi afluxului de turişti la Campionatul Mondial de Fotbal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor