SUA cere Turciei să renunţe până în 31 iulie la acordul privind sistemul rusesc S-400

Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 (Captură Imagine)
Andrei Popescu
08.06.2019

SUA a oferit Turciei un termen limită de până la 31 iulie pentru a anula achiziţionarea sistemului rusesc antirachetă S-400 sau va avea de înfruntat pierderea activităţii de subcontractare în cadrul proiectului condus de americani al avionului de vânătoare F-35, potrivit RFE/RL.

Ellen Lord, subsecretar american al apărării pentru achiziţii şi întreţinere, a declarat sâmbătă reporterilor că piloţii turci care se pregătesc în SUA pe avioanele F-35 ce sunt vândute Ankarei vor fi expulzaţi din ţară dacă acordul pentru S-400 nu va fi anulat.

Lord a precizat că termenul limită „va oferi suficient timp ca personalul turc asociat cu programul F-35 să fie repartizat în altă parte şi să plece din SUA… pentru a facilita o încetare ordonată a participării turceşti”.

Secretarul interimar al apărării, Patrick Shanahan, a trimis o scrisoare omologului său turc în care a explicat măsurile de înlăturare a Turciei din programul F-35 dacă aceasta nu îşi schimbă cursul.

Washingtonul şi aliaţii săi consideră că sistemul rusesc S-400 nu este compatibil cu sistemele militare ale NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru avioanele de luptă F-35.

SUA a cerut deseori Turciei să anuleze acordul cu Rusia şi a amplificat presiunea odată cu apropierea datei de livrare a sistemului rusesc.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în repetate rânduri că ţara sa este determinată să meargă mai departe cu achiziţia.

Ankara, un aliat al Washingtonului în NATO, a trimis deja personal în Rusia pentru a începe pregătirea pentru S-400. De asemenea, a trimis cel puţin doi piloţi pentru a se pregăti în SUA pentru a opera avionul F-35, în condiţiile în care Turcia a achiziţionat 100 de unităţi F-35 pentru forţa sa aeriană.

Turcia a cheltuit miliarde de dolari pentru a-şi pregăti industria să participe la producţia de piese de schimb pentru avioanele F-35. O serie de companii turceşti produc sute de piese componente ale avionului de vânătoare, în mare parte pentru echipamentul de aterizare şi pentru fuselajul central.

Lord a susţinut că participarea Turciei în programul F-35 se va încheia la începutul anului 2020 dacă nu va renunţa la acordul pentru S-400.

Avioanele F-35 sunt concepute pentru a opera în sincronizare şi împreună cu sistemele NATO, generând temeri că Rusia ar putea ajusta capabilităţile sistemului S-400 împotriva alianţei militare vestice prin informaţiile obţinute de la turci.

De asemenea, oficialii americani au îndemnat Turcia să cumpere în schimb sistemul american de apărare aeriană Patriot, spunând Ankarei că această măsură i-ar permite să rămână în programul F-35.

Erdogan a declarat că a spus americanilor că ţara sa va lua în considerare achiziţionarea de sisteme Patriot doar dacă condiţiile oferite de Washington pentru un acord sunt la fel de bune precum cele oferite de Moscova.

„Din păcate, nu am primit o propunere pozitivă din partea taberei americane privind sistemul Patriot aşa cum am primit din partea Rusiei pentru sistemul S-400”, a precizat liderul turc.

Totuşi, Shanahan a afirmat că el consideră că oferta privind sistemul Patriot, propusă de SUA, este „foarte competitivă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor