Un grup de ţări din Americi cere Rusiei şi altor aliaţi ai Venezuelei să coopereze la înlăturarea lui Maduro

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro (Mihail Svetlov/Getty Images)

Un grup de ţări din Americi au cerut comunităţii internaţionale să pună presiune mai mare pe aliaţii Venezuelei, inclusiv Rusia, cu scopul de a rezolva criza tot mai mare din ţara sud-americană şi pentru a ajuta la înlăturarea guvernului său “nelegitim”, potrivit RFE/RL.

Într-o declaraţie publicată joi, Grupul de la Lima a subliniat “importanţa aprofundării contactelor cu ţările care încă susţin regimul nelegitim al lui Nicolas Maduro, în special Rusia, China, Cuba şi Turcia, cerându-le să facă parte din soluţia la o criză ce are un impact tot mai mare în regiune”.

Grupul de la Lima a fost creat în 2017 pentru a găsi o soluţie la criza îndelungată din Venezuela sub guvernarea socialistului Maduro.

Declaraţia, publicată după o întâlnire a grupului în Guatemala City, a fost semnată de Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay şi Peru.

Grupul a condamnat “atacurile sistematice” împotriva Adunării Naţionale din Venezuela, după ce câţiva dintre membrii acesteia au fost plasaţi sub investigaţie pentru trădare şi acuzaţii similare de către guvernul lui Maduro.

SUA şi alte peste 50 de naţiuni urmăresc înlăturarea lui Maduro de la putere şi mii de venezueleni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva regimului său.

Maduro, care este susţinut de ruşi, chinezi şi cubanezi, a preluat conducerea ţării în 2013 după moartea lui Hugo Chavez şi a fost învestit în ianuarie 2019 în cel de-al doilea mandat, după alegerile din mai 2018 care au fost marcate de un boicot al opoziţiei şi acuzaţii de manipulare a votului.

De asemenea, Maduro a fost criticat pentru abuzuri comise împotriva drepturilor omului şi pentru modul în care a gestionat economia ţării.

Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido, care conduce Adunarea Naţională, s-a autodeclarat preşedinte interimar şi în acest demers este susţinut de SUA şi aliaţii săi.

În declaraţie, Grupul de la Lima a denunţat şi apelul lui Maduro pentru alegeri legislative anticipate şi a insistat ca acesta să se retragă şi să permită unui guvern provizoriu să organizeze alegeri prezidenţiale “libere, corecte şi transparente”.

Grupul a acuzat guvernul lui Maduro de o implicare tot mai mare în “diferite forme de corupţie, trafic de droguri şi crimă organizată transnaţională”.

Guvernul venezuelean a preluat controlul asupra tuturor operaţiunilor valutare din ţară începând cu 2003. Ca urmare, în statul sud-american a luat naştere o piaţă ilegală de operaţiuni valutare, al cărei curs de schimb depăşeşte de câteva zeci de ori cursul oficial. Venezuela a liberalizat operaţiunile în dolari doar în august 2018. Totuşi, sistemul de schimb valutar oficial DICOM a rămas în vigoare. Rata de schimb a devenit doar recent egală cu rata de pe piaţa neagră şi, ulterior, chiar a depăşit-o.

Situaţia economică a Venezuelei, pe vremuri unul dintre cele mai bogate state ale Americii Latine, a început să se deterioreze atunci când liderul marxist Hugo Chavez a îmbarcat naţiunea pe calea reformelor socialiste în economie. Controlul statului asupra pârghiilor economice, naţionalizările, bugetele sociale enorme cât şi - spre sfârşit - intervenţiile masive în domeniul ratei de schimb - au stimulat piaţa neagră şi au pus economia Venezuelei pe butuci aducând rata inflaţiei la peste 1 milion % şi distrugând orice brumă de bunăstare a oamenilor de rând.