Banca germană îşi taxează clienţii pentru că le păstrează banii
alte articole
O mică bancă din oraşul bavarez Gmund, Germania, îşi modifică complet normele financiare pentru a percepe clienţilor o taxă pentru banii depuşi.
Taxa se aplică pentru depozite de peste 100.000 de euro deţinute în conturi curente. Rapoartele media locale sugerează că numărul total al clienţilor afectaţi va fi mai puţin de 150.
Este cel mai recent semn al presiunilor aplicate de politica monetară a Băncii Centrale Europene asupra sistemului financiar al Germaniei.
Josef Paul, membru al comitetului de conducere al Raiffeisenbank, a declarat că noua politică este una rezonabilă:
“Contextul [acestei legi] este că fondurile din conturile curente trebuie să fie disponibile în fiecare zi, iar noi nu le putem folosi pentru a crea investiţii.”, a precizat el.
“Banca Centrală Europeană ne cere o dobândă negativă de 0,4% şi acum va trebui să aplicăm acea măsură clienţilor noştri. [Măsura] nu are de a face cu conturile de economii sau alte tipuri de investiţii, ci doar cu conturile curente sau conturile de economii cu acces imediat”.
El a adăugat: “Este ca un efect de domino, noi doar transmitem [mai departe] costurile pe care BCE ni le-a impus”.
BCE, care a impus dobânzi negative pentru zona euro, a pătruns în teritoriul dobânzilor negative în luna martie. Băncile centrale din alte trei ţări europene – Elveţia, Suedia şi Danemarca – au impus de asemenea rate negative ale dobânzii. BCE susţine că a făcut acest lucru pentru a încuraja băncile să nu păstreze banii şi să ofere credite pentru a stimula economia europeană. Dar, în condiţiile în care băncilor le este greu să îşi determine clienţii să cheltuie bani, politica vizează acum clientul mai degrabă decât banca.
Băncile germane iau în considerare o varietate de strategii ca răspuns la mediul ratelor scăzute ale dobânzii. Aceste strategii variază de la introducerea de taxe pentru servicii oferite anterior pe gratis până la păstrarea de numerar în seifuri decât să îi păstreze la BCE.