Bâlbâială mare / SUA îi oferă amnistie lui Maduro dacă renunţă la putere
alte articole
Emisarul special al preşedintelui Trump pentru Venezuela, Elliott Abrams, are o propunere pentru preşedintele venezuelean Nicolas Maduro: "renunţă la putere de bunăvoie şi Statele Unite îţi vor acorda amnistie".
Deşi Abrams spune că nu vede niciun indiciu că Maduro va renunţa, oferta sa a fost concepută pentru a trimite un mesaj, potrivit New York Times.
"Nu venim după el. Vrem să aibă o ieşire demnă şi să plece", a afirmat Abrams. "Aceasta nu este o persecuţie." "Nu vrem să vă băgăm în puşcărie; nu vrem să vă persecutăm. Vrem să lăsaţi puterea."
Anul trecut, Departamentul Trezoreriei SUA a susţinut că Maduro profită de traficul de droguri, însă deschiderea unui proces nu era recomandată la acea vreme.
După cum remarcă The Times, "Propunerea mai puţin dură, pragmatică, vine în contrast cu sancţiunile din cele opt luni, izolarea internaţională şi ameninţările administraţiei Trump de intervenţie militară împotriva lui Maduro şi a loialiştilor săi, care sunt acuzaţi de acapararea puterii şi de manipularea alegerilor de anul trecut."
Între timp, liderul opoziţiei, Juan Guaido, a recunoscut că discuţiile cu guvernul lui Maduro în scopul de a rezolva criza politică continuă - mediate de Norvegia - "nu funcţionează", potrivit France 24.
Discuţiile mediate de Norvegia au avut loc mai întâi în luna mai la Oslo, cu câteva runde ulterioare în Barbados.
Dar Maduro a suspendat discuţiile în urmă cu trei săptămâni, ca răspuns la noile sancţiuni ale SUA împotriva guvernului său.
Cele două părţi sunt blocate ca urmare a faptului că Guaido a declanşat criza declarându-se preşedinte în exerciţiu în ianuarie, cerând demisia lui Maduro şi a guvernului şi insistând ca Statele Unite să ridice sancţiunile despre care susţine că lovesc în economia şi aşa fragilă a ţării.
"În acest moment nu există o dată de repornire a mecanismului de negociere mediat de regatul Norvegiei, până când nu vom realiza ceva concret", a declarat Guaido citat de France24.
Săptămâna trecută, preşedintele Trump a afirmat că discuţiile dintre Casa Albă şi guvernul lui Maduro sunt în desfăşurare "la un nivel foarte ridicat". După câteva ore, Maduro a confirmat că şi-a autorizat oficialii să se angajeze în negocieri secrete cu Statele Unite.
"Sigur, a existat contact şi vom continua să avem contact", a spus Maduro.
Abrams, care se opune atât declaraţiilor lui Trump, cât şi celor ale lui Maduro, a declarat marţi că nu este adevărat.
"Noţiunea că negociem este pur şi simplu inexactă", a afirmat Abrams, adăugând: "ideea că există un model de comunicare este inexactă. Există doar mesaje ocazionale şi cred că oamenii ar găsi mesajul foarte firav trimis de la Washington complet previzibil: Trebuie să te întorci în democraţie. Maduro trebuie să părăsească puterea."
Comentariile sunt de natură să calmeze liderii opoziţiei din Venezuela, care au comentat în privat că declaraţiile lui Trump riscă să saboteze propriile negocieri. O delegaţie condusă de liderul negociatorului politic al opoziţiei, Stalin Gonzalez, s-a deplasat la Washington săptămâna trecută pentru a face presiuni asupra oficialilor americani cu privire la politica administraţiei Trump din Venezuela.
Abrams a susţinut că în prezent nu vede niciun motiv să vorbească direct cu guvernul domnului Maduro.
Conform emisarului, mesajele către Washington emise de intermediarii din Venezuela au fost „destul de rare” încă din iarna trecută, iar informaţiile pe care le-au vehiculat au fost dubioase. Este posibil ca unele să fi fost trimise cu aprobarea lui Maduro, altele nu, potrivit New York Times.