Se cere recompensa de 25 de milioane de dolari pentru Bin Laden

Militanţii Al-Qaeda ţin un poster cu liderul Osama bin Laden, cu ocazia celei de-a doua aniversări a morţi acestuia, la 2 mai 2013. (BANARAS KHAN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
02.11.2013

Un comerciant de bijuterii din Michigan, care pretinde că le-a dat pontul celor de la FBI cu privire la localizarea taberei secrete a lui Osama bin Laden în Pakistan cu opt ani înainte de uciderea lui, a angajat o firma de avocatură de mare renume din Chicago pentru a-l ajuta să obţină recompensa de 25 milioane dolari oferită pentru capturarea teroristului, scrie vineri Chicago Tribune.

Tom Lee, în vârstă de 63 de ani, din Grand Rapids, "a raportat cu exactitate" unui agent special FBI, în 2003, că Bin Laden se ascundea într-un complex din Abbottabad, Pakistan, potrivit unei scrisori trimise în luna august directorului FBI James Comey de un avocat de la firma Loevy & Loevy.

Lee, care este cetăţean american de origine egipteană, a precizat că a aflat de amplasarea complexului de la un agent de informaţii pakistanez, care i-a spus că l-a escortat personal pe Bin Laden şi familia sa de la Peshawar la Abbottabad. Agentul era un membru al unei familii anti-Al Qaeda, care a făcut afaceri cu Lee de zeci de ani, se spune în scrisoare.

Lee a susţinut că i-a transmis informaţia unui agent vamal american care a lucrat anterior cu el la investigaţii în cazuri de corupţie în domeniul comerţului internaţional de bijuterii. Lee şi agentul vamal s-au întâlnit mai târziu cu un agent FBI care a scris un raport despre asta, preciza scrisoarea.

Bin Laden a fost ucis în mai 2011 în timpul unui raid de către forţele speciale americane la un complex puternic fortificat din Abbottabad.

Scrisoarea a solicitat recompensa completă de 25 de milioane dolari oferită de Programul de Recompense pentru Justiţie din cadrul Departamentului de Stat american pentru "capturarea sau pedepsirea" lui Bin Laden.

"Odată ce domnul Lee a aflat că forţele americane l-au ucis pe Osama bin Laden în locaţia exactă pe care el a identificat-o... în anul 2003, a făcut numeroase încercări de a contacta biroul local FBI Grand Rapids, în scopul de a pretinde recompensa, a precizat scrisoarea. "Din păcate, toate comunicările domnul Lee către acest birou au rămas fără răspuns până în prezent".

Un reprezentant al FBI din Washington nu a fost disponibil imediat pentru a comenta.

După un raid în 2011, mai mulţi oficiali americani au fost citaţi de presă susţinând că recompensa nu va fi plătită, pentru că tabăra a fost localizată prin intermediul unor informaţii electronice puse cap la cap de operatori de teren, nu de un informator.

Afirmaţiile lui Lee diferă, de asemenea, de numeroasele rapoarte publicate potrivit cărora tabăra lui Bin Laden s-ar putea chiar să nu fi fost construită până în 2005. Unele rapoarte de ştiri au citat oficialii americani care susţineau că se crede că Bin Laden nu s-a mutat în acel complex până la începutul anului 2006.

Potrivit scrisorii, Lee este un comerciant de bijuterii internaţional şi a fondat Gem River Corporation, care a numărat printre membrii consiliului său de administraţie şi pe William Ruckelshaus, fostul director interimar al FBI-ului şi adjunctul procurorului general.

Lee nu a răspuns până acum la apelurile jurnaliştilor de a comenta aceste afirmaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor