Baconschi despre Congresul PMP: "Membrii fondatori au fost marginalizaţi"

Primul congres al PMP a ales, sâmbătă, membrii noilor foruri de conducere ale partidului, vicepreşedinţii, secretarul general, secretarii generali adjuncţi şi secretarii executivi, între cei care vor lipsi din conducerea partidului numărându-se Teodor Baconschi şi Adrian Papahagi.
Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images)
P. P.
10.06.2014

Primul Congres al PMP a ales, sâmbătă, membrii noilor foruri de conducere ale partidului, vicepreşedinţii, secretarul general, secretarii generali adjuncţi şi secretarii executivi, printre cei care nu vor face parte din conducerea partidului numărându-se Teodor Baconschi şi Adrian Papahagi.

Fostul Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu şi-a ales ”urmaşul” în persoana Elenei Udrea: ”Este foarte clar că preşedintele Băsescu, la capătul a zece ani de mandat, şi-a ales urmaşul, este vorba de doamna Elena Udrea şi evident că partidul va merge acum pe această linie, vom vedea cu ce rezultate, cu ce reacţii publice şi cu ce capacitate de negociere în redesenarea scenei politice pe dreapta”, a declarat acesta potrivit RFI.

”Eu şi Adrian Papahagi suntem printre cei cinci membri fondatori care au preluat de la Fundaţia Mişcarea Populară ambiţia de a construi un altfel de partid, cu figuri noi şi cu scopul de a mobiliza electoral clasa de mijloc, România harnică, profesiunile liberale, publicul educat, care-şi doreşte un alt standard în politica românească. Noi am făcut acest efort timp de aproape nouă luni, am construit cu mult efort prima reţea de filiale ale PMP în ţară", a afirmat fostul ministru de Externe.

Întrebat despre absenţa intelectualilor din conducerea formaţiunii, Teodor Baconschi a răspuns: ”Am trăit un sentiment de deja vu, pentru că exact aşa cum la PDL intelectualii au fost, ca să zic aşa, puşi în vitrină şi apoi evacuaţi, s-a întâmplat un fenomen similar şi în evoluţia PMP. La PDL, implantul nu reuşise, aici chiar membrii fondatori, împreună cu personalităţile din Fundaţia Mişcarea Populară au fost marginalizaţi”, a declarat Baconschi.

Cât despre jocurile de culise care au dus la marginalizarea sa şi a colegilor Adrian Papahagi şi Theodor Paleologu, fostul ministru de Externe a a afirmat că lucrurile nu au fost aranjate în secret, fiecare candidat agreat de doamna Elena Udrea candidând singur.

”Totul a fost cât se poate de clar, pentru că practic, cu excepţia unei poziţii sau a doua din organigrama de conducere a PMP, a fost omul şi locul, adică echipa era prefigurată prin faptul că fiecare candidat agreat de doamna Elena Udrea a candidat singur, n-a avut contracandidaţi, deci n-au fost emoţii din punctul ăsta de vedere”.

În ce priveşte opţiunea PMP pentru alegerile prezidenţiale, Cristian Diaconescu, este una în mod deosebit suprinzătoare, mai ales că ”nu a urmat unei dezbateri în partid şi cu atât mai puţin unui vot”, a precizat Baconschi.

”Vom vedea acum şi reacţia polului de dreapta care se conturează, PDL-PNL. În ce măsură domnul Diaconescu are vreo şansă să intre în turul doi, asta e o discuţie separată”, a adăugat acesta, afirmând că regretă că o serie de personalităţi de dreapta ”Mihai Răzvan Ungureanu, Monica Macovei, Cătălin Predoiu” se regăsesc în partide diferite, deşi ar fi fost nevoie de ele ”să imprime politicii româneşti un suflu de schimbare efectivă”.

Întrebată de către reporterii Evenimentului Zilei cum comentează faptul că Baconschi, Papahagi şi Paleologu nu au obţinut funcţii de conducere în PMP, noul preşedinte al PMP a răspuns critic:

”Paleologu nu a candidat şi îmi pare rău că nu a făcut-o pentru că este un om de care partidul are nevoie şi care poate oferi foarte multă culoare scenei politice. În ceea ce-i priveşte pe Baconschi şi Papahagi, decizia a aparţinut colegilor din partid, care au sancţionat, poate, unele dintre derapajele discursive ale ultimei perioade. Eu nu cred că un discurs de tipul 'mi se rupe de partid' poate să genereze vreun fel de simpatie din partea activiştilor noştri, oameni care au venit alături de noi cu foarte mult entuziasm şi foarte multă determinare, făcând sacrificii.

Dacă vorbim de cei doi domni, cred că şi ideea de a se concura unul pe celălalt pentru aceeaşi funcţie, împărţind voturile, n-a fost chiar cea mai inteligentă mişcare”, a declarat Udrea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor