Economist: Supra-supra taxe noi sunt deja la orizont, cu pretenţie de panaceu şi colac magic de salvare. O abordare nătângă!

Cei din distribuţia de gaz şi energie tocmai ne-au anunţat că vor introduce taxa pe "stâlp" în preţul de distribuţie, a atras atenţia, marţi, profesorul de economie Cristian Păun.
"Au tot dreptul să o facă. În ciuda jurămintelor guvernului că o vor plăti chiaburii şi capitaliştii, nicidecum poporul iubit. Mai departe, taxa se va regăsi în preţul de vânzare. Va fi plătită de consumatorul final de gaz sau energie. Cei din companii o vor include în preţurile de vânzare a ceea ce produc. Cum alte ţări nu au asemenea taxă, preţul va fi mai mare la noi în mod natural. Adică, la aceeaşi calitate, vei fi mai puţin competitiv la preţ când vine vorba de piaţa locală şi de cea europeană. La raft, vom găsi produse româneşti pline în preţ de taxe care trebuie să rămână competitive şi să concureze cu produse europene care nu au astfel de aberaţii fiscale incluse în preţ", a precizat Cristian Păun.
Potrivit economistului, deficitul va creşte şi mai mult, industrializarea României va deveni un vis şi mai îndepărtat, serviciile vor exploda şi se vor concentra şi mai mult în distribuirea şi vânzarea de produse din alte părţi care nu conţin astfel de aberaţii fiscale.
"Odată cu liberalizarea preţurilor la energie, energia redevine vehicul fiscal important pentru bugetul de stat. Subvenţia dispare şi cheltuiala aferentă din buget se duce şi ea. În preţul energiei şi gazului plătim tot felul de taxe: TVA, accize, taxă de cogenerare, taxă de stâlp, suprataxarea profitului, suprataxarea cifrei de afaceri. O nebunie! Culmea este că nimeni din guvern nu sesizează aceste aberaţii şi nu le corectează. Dimpotrivă, sunt în continuare menţinute, dezvoltate, promovate. Supra-supra taxe noi sunt deja la orizont, cu pretenţie de panaceu şi colac magic de salvare. O abordare nătângă!", a subliniat Cristian Păun.