Economist: Am intrat în zodia patimilor financiare. Toată lumea va avea de suferit / Riscăm să ajungem pe mâna FMI

Adrian Negrescu (Facebook)
Andrei Pricopie
01.07.2025

Economistul Adrian Negrescu a remarcat, într-o intervenţie la Digi24, că România a intrat într-o „zodie a patimilor financiare”, în care scumpirile la energie, alimente şi carburanţi, dublate de tăieri bugetare şi lipsa predictibilităţii fiscale, vor afecta grav puterea de cumpărare a populaţiei – în special a celor cu venituri mici. În opinia sa, situaţia bugetară tensionată şi accesul tot mai limitat la împrumuturi ar putea forţa Guvernul să recurgă, în toamnă, la un acord de finanţare cu FMI.

Jurnalistă: Vedem ce se întâmplă în sectorul bugetar. Au fost primele tăieri adoptate de Guvernul Bolojan. Oamenii spun că sunt îngrijoraţi şi se aşteaptă să urmeze şi altele. Pe de altă parte, de astăzi, cu toţii plătim mai mult. Au dispărut anumite plafonări, vom plăti mai mult pentru alimente, ne aşteptăm să avem şi taxe mai mari, accize crescute. Cum va arăta următoarea jumătate de an în România?

Adrian Negrescu: Am intrat în zodia patimilor financiare din această perspectivă şi cam toată lumea va avea de suferit.

Pe de o parte, din cauza acestor creşteri de tarife la energie, probabil şi la gaze, ale scumpirii carburanţilor, moment care va avea loc probabil în zilele următoare, toate acestea vor pune probabil gaz pe focul inflaţiei, vom avea creşteri de preţuri foarte, foarte mari în perioada următoare, care vor afecta puterea de cumpărare, în special în rândul pensionarilor, a celor cu salarii mici, acolo va fi marea problemă.

Din punctul meu de vedere, liberalizarea pieţei de energie e sub semnul întrebării, pentru că gândiţi-vă, ca să beneficiezi de acel ajutor din partea statului de 50 de lei, va trebui să depui o cerere la Poşta Română, la primărie sau online pe o viitoare aplicaţie. Gândiţi-vă, milioane de cereri care trebuie procesate şi vă daţi seama cât va dura să-şi primească oamenii acest ajutor din partea statului.

Legat de preţuri, şi acolo e un mare semn de întrebare, pentru că cel puţin noile contracte, companii precum Hidroelectrica, o companie de stat, nu mai garantează preţul din contract pentru un an de zile, adică pentru toată durata contractului, putând să-l modifice oricând, în funcţie de condiţiile pieţei. Altfel spus, nici preţurile nu vor mai fi stabile, nu vom avea o predictibilitate din ceea ce priveşte preţurile, atât pentru populaţie cât şi mediul de afaceri. Şi acolo e marea problemă, pentru că preţurile în mediul de afaceri la curent electric cresc cu peste 50%, şi asta înseamnă scumpiri în lanţ în toată economia.

Jurnalistă: Pe lângă problema deficitului, mai este şi această problemă a împrumuturilor făcute de guvernele precedente, chiar şi de guvernul Ciolacu, împrumuturi pe care trebuie să le restituim în lunile următoare. Care ar fi riscul ca ţara noastră să ajungă din nou la un acord cu FMI şi ce ar însemna acest lucru?

Adrian Negrescu: E un risc foarte mare. Gândiţi-vă că anul trecut noi am împrumutat 50 de miliarde de euro pentru a susţine cheltuielile statului, iar în acest moment, practic, guvernul nu prea are de unde să împrumute. De la populaţie nu mai reuşeşte să adune atât de mulţi bani din titlurile de stat vândute, iar din perspectiva împrumuturilor făcute din sistemul bancar deja s-a ajuns la un nivel de saturaţie. De pe pieţele externe nici n-am mai ieşit să împrumutăm bani. Altfel spus, trăim din taxele şi impozitele pe care le adunăm şi, din această perspectivă, toate reducerile astea de cheltuieli sunt absolut salutare din punctul meu de vedere şi trebuie făcute.

Mai ales, să nu uităm că salariile bugetarilor au crescut anul trecut în medie cu 25%. Da, şi ei trebuie să sufere cum suferim cu toţii, dar atenţie, să nu ameninţe! Am văzut un mesaj absolut bizar, din punctul meu de vedere, al sindicaliştilor de la Ministerul Finanţelor, cum că există riscul neplăţii pensiilor şi salariilor. Mi se pare o metodă de şantaj, din punctul meu de vedere.

Legat de potenţialul de a ajunge, într-adevăr, la un acord cu FMI, devine din ce în ce mai previzibil, în condiţiile în care nu văd în momentul de faţă de unde să adunăm mai mulţi bani, de unde să ne împrumutăm. Astfel că, probabil, în octombrie un acord cu FMI devine o soluţie pentru a salva nivelul de finanţare al statului român.

Ce ne va propune FMI? Ne va propune un acord de împrumut de 20-30 de miliarde de euro ca să avem cu ce să ne plătim facturile restante, iar, pe de altă parte, să facem nişte reforme pe care oricum trebuie să le facem, mai ales în sectorul bugetar, acolo unde, într-adevăr, s-a sărit calul, cum spunea guvernatorul Băncii Naţionale nu demult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor