Avocatul Poporului, chemat în instanţă de societatea civilă. "Justiţia, chemată să dea extemporal la Democraţie"

Alături de Parlament, Avocatul Poporului este, probabil, una dintre cele mai criticate instituţii din România. Refuzul lui Victor Ciorbea de a ataca la Curtea Constituţională unele acte normative extrem de controversate a stârnit de multe ori revolta societăţii civile.
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului (Epoch Times România)

La finele anului trecut, societatea civilă i-a cerut, în mod oficial, lui Victor Ciorbea să sesizeze CCR în cazul legii privind alegerea primarilor într-un singur tur, împreună cu alte câteva prevederi din legea alegerilor locale. Cum Ciorbea s-a făcut că plouă şi a depăşit termenul legal în care trebuia să răspundă cu aproape o lună, patru ONG-uri au decis să-l acţioneze în instanţă.

Asociaţia România fără ei, Fundaţia Eco-Civica, Asociaţia România Vie şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti au anunţat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, că au chemat în judecată Avocatul Poporului pentru ca instanţa "să îl oblige să deblocheze singura cale pe care cetăţenii o au atunci când reprezentanţii lor deviază grav de la principiile democratice în interes personal sau de grup". Dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

"Principala cerinţă a străzii în noiembrie 2015 a fost reforma electorală rapidă şi eliminarea prevederilor antidemocratice şi anticonstituţionale din legile electorale, cea mai gravă fiind alegerea primarilor într-un singur tur, un experiment dovedit profitabil grupurilor de interese ilegitime şi o garanţie a menţinerii la putere a partidelor mari care sfidează suveranitatea poporului şi pluralismul politic real", se arată în comunicatul citat.

Cele patru ONG-uri susţin că premierul Dacian Cioloş a provocat o "dezamăgire majoră" prin eliminarea din programul de guvernare a acestei reforme electorale atât de necesare.

"PSD ţine cu dinţii de aceste prevederi nedemocratice pentru a-şi apăra privilegiile şi a continua distrugerea judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor. PNL a votat acum 9 luni alături de PSD această lege antidemocratică şi astăzi mimează dorinţa schimbării legii electorale.

În realitate, atât PSD cât şi PNL sunt speriate de posibilitatea pierderii primăriilor şi locurilor în consilii în favoarea reprezentanţilor oneşti ai comunităţilor locale, care s-au săturat de corupţia generalizată, impostură, nepotism şi abuz", se mai arată în documentul citat.

"Justiţia este chemată şi ea să dea extemporal la Democraţie, să dea dovadă de celeritate, de rigoare şi imparţialitate şi să nu închidă cu laşitate societăţii civile ultima uşă pe culoarul spre democraţie şi constituţionalitate", au subliniat cele patru organizaţii nonguvernamentale.