Avion militar doborât de separatişti în estul Ucrainei, 49 de persoane au murit

Iliushin Il-76
Iliushin Il-76 (Wikipedia Commons)

Un avion militar ucrainean, cu cel puţin 49 de pasageri, a fost doborât vineri noapte de separatiştii proruşi, marcând astfel cel mai recent şi unul dintre cele mai sângeroase evenimente de la începutul actualei crize din Ucraina, relatează CNN.

Avionul de transport militar de tip Il-76 avea la bord soldaţi şi a fost doborât în timp ce se pregătea să aterizeze pe aeroportul din Lugansk. Potrivit Ministerului de Apărare Ucrainean, avionul transporta pe lângă soldaţi şi echipamente, hardware şi alimente.

Incidentul a avut loc la câteva ore după ce Guvernului de la Kiev a anunţat o operaţiune de succes care i-a vizat pe insurgenţii din oraşul Mariupol.

Zona de est şi sud a Ucrainei este scena unor lupte grele duse între armata ucraineană, angajată încă din luna aprilie într-o operaţiune antiteroristă, şi separatiştii proruşi.

Autorităţile ucrainene susţin că lupta este instigată de Rusia, care se opune politicii sale pro-occidentale şi a acuzat Rusia că permite luptătorilor voluntari să treacă în Ucraina pentru a lupta de partea rebelilor, oferind totodată suport logistic şi arme. Rusia a negat constant aceste acuzaţii.

Un ultim incident a fost anunţat joi de Ministrul de Interne al Ucrainei, Arsene Avakov, care preciza că trei tancuri ruseşti au trecut graniţa spre Ucraina în regiunea Lugansk, provocând un răspuns din partea armatei ucrainene. Odată cu tancurile ruse, mai multe autovehicule blindate cu paramilitari ruşi au trecut graniţa dinspre Rusia, conform ZeroHedge. În ciuda declaraţiilor de la Moscova cu privire la închiderea graniţelor cu Ucraina, Rusia nu a oprit paramilitarii să treacă granita, a anunţat Kievul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe