Ucraina: Un guvernator propune ridicarea unui zid de 2.000 km la frontiera cu Rusia
alte articole
Un guvernator miliardar ucrainean a prezentat vineri preşedinţiei de la Kiev proiectul construcţiei unui zid cu o lungime de 2.000 km, cu sârmă ghimpată, prin care să treacă energie electrică, la frontiera cu Rusia, relatează France Presse şi Interfax-Ukraina.
Igor Kolomoiski, al patrulea cel mai bogat om din Ucraina cu o avere estimată la 1,8 miliarde de dolari, care a fost numit recent guvernator în regiunea Dniepropetrovsk (est) estimează că o astfel de protecţie este necesară 'pentru a preveni orice incursiune din partea statului care duce o politică agresivă faţă de Ucraina'.
'Acest proiect poate fi pus în aplicare în termen de şase luni', a asigurat viceguvernatorul regiunii Dniepropetrovsk, Sviatoslav Oliinik, într-o declaraţie pentru agenţia de presă Interfax-Ukraina.
Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 100 milioane de dolari, prevede construcţia unui gard metalic din oţel de înaltă rezistenţă, cu sârmă ghimpată, prin care să treacă curent electric, de-a lungul a 1.920 de km a frontierei cu Rusia, a adăugat el. Zidul ar urma sa fie construit pe teritoriul regiunilor Lugansk, Doneţk şi Harkov. De-a lungul zidului, ar urma sa fie desfăşurate unităţi motorizate ale armatei ucrainene, de grăniceri şi Gărzii Naţionale, a mai indicat viceguvernatorul menţionat.
Autorii proiectului consideră că finanţarea acestui proiect ar trebui să fie realizată din fonduri de caritate şi donaţii. 'Tot ce este nevoie pentru acest proiect este fabricat în Ucraina. Din acest punct de vedere, se poate spune că este un proiect bun de infrastructură, care se bazează pe industria ucraineană', a mai spus el.
Anunţul intervine la o zi după prima conversaţie telefonică între noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko şi omologul său rus Vladimir Putin, în cursul căreia liderul de la Kiev a sesizat în legătură cu o presupusă incursiune a unor tancuri ruse în Ucraina.
Kievul şi Occidentul acuză Rusia că acţionează voalat în sprijinul insurecţiei armate proruse în estul Ucrainei, unde trimite arme.
Kolomoiski a fost numit guvernator în luna martie de noua putere proeuropeană de la Kiev în încercarea de a stopa tendinţele separatiste în regiune.
El a fost cel care a promis o primă fixă de 10.000 de dolari pentru fiecare separatist arestat sau predat autorităţilor, o modalitate considerată extrem de eficientă pentru a instala ordinea în regiune.
Omul de afaceri a adus critici dure la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, care în replică l-a numit 'escroc'.
Rusia a cumpărat la începutul lunii aprilie filiala rusă a băncii Privat a lui Kolomoiski, prima bancă ucraineană.