Tinerii ruşi tânjesc după zilele de glorie ale Uniunii Sovietice, deşi nu le-au trăit

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Acţiunile preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a anexa Crimeea şi de a sprijini mişcările pro-ruse din Ucraina par să fi rezonat cu generaţia mai tânără, care tânjeşte după puterea fostei Uniuni Sovietice, deşi nu are nicio amintire despre aceasta, relatează The Independent.

Potrivit Centrului Levada, o agenţie independentă de sondare a opiniei publice din Rusia, rata ridicată de aprobare a acţiunilor preşedintelui în rândul tinerilor o depăşeşte pe cea a generaţiei mai în vârstă, care îşi aduce aminte de imperiu şi consideră Crimeea şi Ucraina ca făcând parte, în esenţă, din Rusia.

Ruşii cu vârste între 18 şi 24 de ani - cel mai tânăr grup dintre cele 1.600 de persoane intervievate la sfârşitul lunii mai - îl susţin pe preşedintele rus în proporţie de 86% - mai mult decât orice altă categorie de vârstă, afirmă Karina Pipiya, purtătoarea de cuvânt a centrului.

Imaginea de mare putere militară, care impune respect la nivel global, este deosebit de atrăgătoare pentru Oksana Chernişeva, studentă în anul I la Jurnalism la Universitatea Internaţională din Moscova. 'Cred că lumii ar trebui să îi fie teamă de noi', explică ea, sorbind dintr-o ciocolată caldă într-o cafenea din apropierea universităţii. 'Iar a-ţi fi frică înseamnă a respecta', completează ea.