Beijingul trimite nave de construcţie în Marea Chinei de Sud în timp ce Obama se întâlneşte cu Xi

Filipine a publicat o serie de fotografii care indică o amplificare a prezenţei maritime chineze în Reciful Scarborough din Marea Chinei de Sud. Pentagonul a declarat că monitorizează îndeaproape mişcările celor 11 nave chineze trimise în zonă.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)

Mai multe fotografii cu nave chineze desfăşurate în apropierea unui disputat recif din Marea Chinei de Sud au ieşit la suprafaţă în cursul weekend-ului trecut, în timp ce liderii american şi chinez s-au întâlnit la summitul G20 din Hangzhou pentru a discuta despre disputele maritime.

Rapoartele despre imaginile navelor chineze apare în contextul în care în weekend, la summitul G20 desfăşurat în China, China a produs un incident diplomatic major, "omiţând" să tragă scara la uşa avionului Air Force One, astfel încât preşedintele american Barack Obama, care se afla la ultima sa vizită în China, a trebuit să coboare pe ieşirea de urgenţă a avionului, fără covor roşu.

Ministerul filipinez al Apărării a publicat fotografii cu 11 nave chineze în apropiere de Reciful Scarborough. Conform unor rapoarte, printre acele vase, unele par să fie echipate pentru operaţiuni de dragare – un indicator cheie că Beijingul ignoră apelurile SUA şi internaţionale de a pune capăt operaţiunilor de construire de insule artificiale pe recifele şi insulele disputate.

Un oficial al Pentagonului a confirmat că regimul chinez şi-a mărit numărul de nave şi ambarcaţiuni de patrulare în apropiere de Scarborough – un recif important revendicat de China şi Filipine şi situat în apropiere de Golful Subic, unde navele de luptă americane vor fi desfăşurate în viitor pentru a susţine un acord de apărare semnat între Washington şi Manila.

Cele 11 nave chineze desfăşurate în zona limitei nordice a Recifului Scarborough includ patru nave pentru securitate maritimă şi şapte nave care ar putea fi nave pentru pescuit sau, posibil, nave pentru construcţii sau dragare.

Fotografiile au fost luate sâmbătă de un avion de supraveghere filipinez şi au fost făcute publice în timp ce summitul G20 începea în oraşul chinez Hangzhou.

Creşterea numărului de ambarcaţiuni chineze a declanşat alarma Pentagonului, care monitorizează îndeaproape activitatea de pe insule.

Agenţiile de informaţii ale Pentagonului au fost alertate în decembrie 2015 în privinţa planurilor Chinei pentru a desfăşura activităţi de dragare şi construcţie pe Reciful Scarborough. În acea perioadă au fost publicate rapoarte care susţineau că o companie chineză a fost contractată să construiască un aeroport, clădiri guvernamentale şi rezidenţiale, un port şi o staţiune.

Activitatea navelor chineze în zona Recifului Scarborough a început să se intensifice luna trecută când peste 12 nave destinate asigurării securităţii maritime au fost zărite în zonă. În trecut, China trimitea una până la trei nave în reciful respectiv, care a fost confiscat de Beijing de la Filipine în 2012.

În ultimii câţiva ani ani China a construit aproximativ 1.295 de hectare de noi insule atât în Arhipelagul Spratly, în partea sudică a Mării Chinei de Sud, cât şi în Insulele Paracel, în partea nordică a mării, unde Vietnamul revendică lanţul de insule ca teritoriul său maritim.

Oficialii de la Pentagon consideră că Beijingul se pregăteşte pentru construirea unui triunghi de baze militare ce se întinde de la Reciful Subi, Reciful Fiery Cross şi Reciful Mischief în sud până la Reciful Scarborough.