Al-Assad, victorie zdrobitoare în timpul votului controversat din Siria

Siria, intrarea în oraşul Maalula
Siria, intrarea în oraşul Maalula (ANWAR AMRO / AFP / Getty Images)

Secţiile de votare din Siria au fost deschide pe 3 iunie în regiunile controlate de regim, pentru alegerile prezidenţiale în care Bashar al-Assad este considerat drept favoritul absolut.

Alegerile sunnt considerate o ”farsă” de opoziţia siriană.

Votul a început la ora 7:00 în 9.000 de secţii de votare deschise numai în regiunile de sub controlul regimului. Alegerile, boicotate de opoziţie, sunt considerate de analişti drept o măsură inutilă care va prelungi şi mai mult războiul brutal care a răvăşit ţara în ultimii trei ani.

Oamenii s-au aliniat în afara secţiilor de votare din Damasc, unde panourile şi afişele îl glorificau pe şeful regimului. Fotografiile lui Assad cât şi ale altor doi candidaţi practic necunoscuţi au fost puse şi în secţiile de votare.

Votanţii au fost percheziţionaţi la intrare, după ce, cu o zi în urmă, un atac cu bombă ce a avut loc în Holms a omorât 10 persoane, provocând teama că zonele controlate de regim ar putea fi atacate de rebeli în ziua votului.

Şeful opoziţiei, Ahmad Jarba, a cerut sirienilor să ”stea acasă”, în timp ce activiştii care au lansat revolta din 2011 împotriva lui Assad au denumit votul un ”scrutin sângeros”.

Ministrul de interne spune că peste 15 milioane de sirieni au fost chemaţi să participe în ceea ce se consideră a fi, cel puţin teoretic, primele alegeri din ultimii 50 de ani. Până acum, Assad şi tatăl său Hafez şi-au reînnoit mandatele prin referendumuri succesive.

Alegerile au loc în timpul unui război sălbatic care cutremură ţara, forţele aeriene bombardează regiunile rebelilor din Alep iar în Hama, Damasc, Idlib şi Daraa au loc lupte dure. Peste 162,000 de oameni au fost omorâţi în ultimii trei ani.

Observatorii din ţările aliate regimului – Coreea de Nord, Iran şi Rusia – au supervizat alegerile, în timp ce mass media, aparţinând regimului susţine că a fost pregătit un plan de prevenire a posibilelor atacuri împotriva votanţilor şi a staţiilor de votare.

Assad se confruntă cu practic doi competitori necunoscuţi – Maher al-Hajjad şi Hassan al-Nuri – în timp ce şeful statului este glorificat prin afişe şi panouri imense ce au fost afişate de-a lungul teritoriului aflat sub controlul regimului.

Puţine critici

Clanul Assad a condus Siria cu un pumn de fier timp de peste 40 de ani. Toţi dizidenţii au fost sistematic zdrobiţi de-a lungul timpului, iar tatăl lui Assad, Hafez, a lichidat o revoltă condusă de Frăţia Musulmană în anii 1980. Mii de oamenii încă sunt ţinuţi în închisori. Nuri, care a studiat în Statele Unite, spune că se aşteaptă să ajungă pe locul doi, după Assad.

Atât el cât şi Hajjar au emis numai critici uşoare la adresa conducerii lui Assad, de frică să nu fie consideraţi membri ai grupurilor opozante denumite ”teroriste” de regim, lansând numai remarci la adresa corupţiei din politică şi economie.

Pentru Noah Bonsey, un analist senior din Siria ce cooperează cu Grupul de Criză Internaţională, regimul se foloseşte de alegeri ”ca parte a unei campanii de propagandă mai largă ce-i descrie victoria ca inevitabilă”.

Războiul a distrus mai multe părţi din ţară şi a forţat aproape jumătate din populaţie să se refugieze.

Un grup sirian de monitorizare susţine că peste 2.000 de persoane, inclusiv sute de copii, au fost ucişi începând cu luna ianuarie într-o ofensivă aeriană masivă îndreptată asupra oraşului Alep din nord, în timp ce regimul încearcă să ocupe al doilea oraş al ţării, după victoriile obţinute în Homs şi Qalamun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe